Nominace 11 českých staveb na evropskou cenu za architekturu

12.02.2021
Euroskop, miesarch.com, archspace.cz

Cena Miese van der Rohe za architekturu, kterou Evropská unie uděluje každé dva roky, tento měsíc zveřejnila první kolo nominací. Objevilo se v něm též 10 českých architektonických firem s 11 realizacemi. Patří mezi ně například Revitalizace pražských náplavek, Sídlo společnosti Lasvit či Památník Jana Palacha ve Všetatech.

Evropskou cenu Miese van der Rohe za architekturu uděluje každé dva roky Evropská unie a Nadace Mies van der Rohe, Barcelona, aby ocenily kvalitní arichektonické realizace v Evropě. Vyhlášení dalších nominací se uskuteční v září 2021 a celkový vítěz bude oznámen v dubnu 2022.

Tato cena na vznikla v roce 1987 a ucházet se o ni mohou všechny architektonické projekty realizované v Evropě v rámci dvouletého období před udělováním ceny. Jednotlivé projekty nominují nezávislí experti, národní architektonické asociace a poradní komise Ceny Miese van der Rohe. Poté jsou vyhodnoceny porotou, která se skládá pro každé kolo. Pět projektů se dostává na seznam finalistů, porota je poté posoudí in situ a zvolí vítěze.

Aktuální Cena Miese van der Rohe reflektuje současné výzvy, kterými se musí zabývat jak architekti, tak jejich klienti a další profesionálové v oboru, například klimatické změny, znešičtění, digitalizace, a klade důraz na udržitelný design. Odkazuje také na projekt Nového evropského Bauhausu.

Bylo nominováno celkem 449 realizací a to z celkem 279 měst a 41 zemí. Poprvé v historii ceny byly zahrnuty do soutěže také realizace z Arménie, Moldavska a Tuniska.

Na nominace českých realizací se můžete podívat zde.

Všechny nominace najdete zde.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek