Virtuální realita – Pollinator Park

01.04.2021
European Commission, Pollinator Park

Evropská komise ve spolupráci s dalšími partnery představila projekt „Pollinator Park“ – Park opylovačů, který si klade za cíl upozornit na důležitost opylujícího hmyzu, jehož přežití je ohroženo.

Pollinator Park je dystopický model v podobě virtuální reality, která představuje, jak by tato oblast našeho života mohla vypadat za cca 30 let, pokud opylující hmyz vymře – poslední exempláře žijících opylovačů budou přežívat pouze v této jakési zoo.

V úvodu k parku stojí: „Pamatujete se na dobu, kdy byla obloha plná ptáků a včel a barevné ovoce rostlo na stromech? Přestal tento svět existovat nebo jste si ho jenom přestali všímat?“

Dále je popsán park: „Evropa 2050: Po mnoha ekologických krizích ztratil náš svět opylující hmyz, zdravé ekosystémy a bohatou flóru. V této dystopické krajině však svítí maják naděje: Park opylovačů doktorky Beatrice Kukacové, bezpečný záliv pro opylující hmyz a poučení pro návštěvníky parku.“

Park byl navržen ve spolupráci se světově uznávaným belgickým ekologickým architektem Vincentem Callebautem. Jde o třicetiminutovou interaktivní emocionálně cílenou virtuální realitu, která svého diváka vnoří do futuristického světa, kde příroda a člověk žijí v harmonii, ukazuje, jak by svět vypadal bez opylujícího hmyzu a učí diváka, jak může sám tyto živočichy chránit.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek