Staňte se součástí největší evropské filmové poroty

08.04.2021
Euroskop, Evropský parlament, Cena diváků LUX

O Cenu diváků LUX 2021 se ucházejí tři filmy: Chlast, Kolektiv a Corpus Christi. O parlamentní filmové ceně s názvem LUX – evropská filmová cena diváků, bude letos rozhodovat veřejnost společně s poslanci Evropského parlamentu.

Filmová cena, kterou už před více jak 13 lety vytvořil Evropský parlament na podporu distribuce evropských filmů, změnila svou podobu. Od února 2021 jsou do výběru vítěze zapojení přímo diváci. Cena LUX také prohlubuje spolupráci s Evropskou filmovou akademií (European Film Academy), aby oslovila širší publikum. Kvůli těmto změnám byla cena také přejmenována na „LUX – evropská filmová cena diváků“. Evropský parlament přehlídkou a udělováním ceny podporuje kinematografii a posiluje skutečnost, že je jedním z nejbohatších a nejsilnějších kulturních projevů a má v evropském kulturním modelu významné postavení.

Soutěžní snímky

Tři filmy, které o cenu soutěží, byly vyhlášeny na slavnostním předávání evropských filmových cen, které pořádá Evropská filmová akademie v prosinci minulého roku. Jedná se o tyto snímky:

Chlast – Thomas Vinterberg (koprodukce Dánsko / Nizozemsko / Švédsko)

Kolektiv – Alexander Nanau (koprodukce Rumunsko / Lucembursko)

Corpus Christi – Jan Komasa (koprodukce Polsko / Francie)

Chlast od dánského režiséra Thomase Vinterberga (v originále Druk)

Slyšeli jste o obskurní teorii norského psychologa, že malé množství alkoholu v naší krvi otevírá naši mysl, zvyšuje kreativitu a udržuje nás šťastnými? Čtyři středoškolští učitelé se pustí do jejího testování a experimentování. To, co se na první pohled zdá jako lék na krizi středního věku, se ale brzy vymkne kontrole. Vinterbergův film není jen o pití a alkoholu, hlubší poselství skrývá v otázce jak čelit životním úspěchům i pádům a dokázat si je na rovinu přiznat.

Kolektiv rumunského režiséra Alexandera Nanaua (v originále Colective)

Tento strhující dokument je pojmenován po nočním klubu v Bukurešti, kde tragický požár v roce 2015 připravil o život 27 mladých lidí a 180 zranil. Dokument sleduje tým novinářů, kteří vyšetřují, proč 37 obětí popálenin zemřelo v nemocnicích, ačkoliv jejich zranění nebyla ohrožující na životě. Odkrývají děsivý nepotismus a korupci, které stojí za úmrtími, ale zároveň ukazují, že odvážní a odhodlaní lidé mohou zkorumpované systémy zvrátit.

Corpus Christi polského režiséra Jana Komasy (v originále Boże Ciało)

Film je částečně založen na skutečném příběhu mladého odsouzence, ​​který prožívá duchovní proměnu a chce se stát knězem. Osudový zvrat nastává v momentě, kdy přebírá odpovědnost za farnost v odlehlé polské vesnici. Postupně se ukazuje, že tamní komunitu pohlcuje tragické tajemství, kterému charismatický kazatel musí čelit. Prostřednictvím jeho příběhu Komasa přemýšlí o tom, co vytváří komunitu a co nás činí náchylnými k falešným i skutečným vůdcům.

Všechny tři snímky slaví úspěchy také v mezinárodním měřítku. Filmy Kolektiv a Chlast byly nominovány na Oscara pro rok 2021 a film Corpus Christi byl nominovaný na Oscara už minulý rok.

Jak sledovat a hlasovat

Kde můžete sledovat soutěžní filmy online nebo v kinech zjistíte zde. Hlasovat o vítězi je možné na www.luxaward.eu až do 23. května 2021. Každý film může divák ohodnotit jednou až pěti hvězdičkami a své hodnocení může neomezeně měnit až do doby, dokud nebude ukončeno hlasování – počítá se poslední hlas. Konečné pořadí bude určeno z poloviny hlasy veřejnosti a z poloviny hlasy od poslanců Evropského parlamentu. Vítězný film bude vyhlášen během slavnostního udílení Ceny diváků LUX 9. června 2021 v Evropském parlamentu.

Evropské filmy v evropských kinech

V rámci Ceny diváků LUX se Parlament spojil s Evropskou filmovou akademií ve snaze oslovit co nejširší publikum. Hmatatelnou podporu distribuci evropských filmů Parlament poskytuje už od roku 2007 tím, že filmům, které jdou do finále soutěže, zajišťuje titulky ve 24 jazycích EU. Cena LUX si získala pověst výběrem evropských koprodukcí, které se zabývají aktuálními politickými a sociálními otázkami a podněcují debatu o našich hodnotách. Partnery ceny LUX jsou také Evropská komise a síť Europa Cinemas.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek