Projekt Fakescape národním vítězem Ceny Karla Velikého pro mladé 2021

08.04.2021
Euroskop, Evropský parlament

Hra, která učí studenty o mediální gramotnosti a kritickém myšlení nazvaná Fakescape, získala první cenu v národním kole Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany. Ocenění každoročně hodnotí projekty, které podporují společný smysl pro vytváření evropské identity a integrace mezi mladými lidmi.

„Naším projektem Fakescape chceme naučit studenty středních a základních škol kriticky přemýšlet o informacích, které denně čtou a sdílí na sociálních sítích. Nechceme nikoho nudit dlouhým výkladem, ani říkat, co se může číst a co je „zakázané“. Naším cílem je, aby si studenti prakticky vyzkoušeli, jak mají ověřovat informace, a uvědomili si mediální nástrahy, které na ně číhají v online prostředí. Zároveň chceme učitelům poskytnout jednoduchou pomůcku pro zatraktivnění výuky tohoto tématu“, popisuje hru Tereza Kráčmarová, předsedkyně a zakladatelka spolku.

Foto týmu Fakescape z léta 2020, Zdroj: Evropský parlament

Foto týmu Fakescape z léta 2020, Zdroj: Evropský parlament

Z národních vítězných projektů ze všech členských států EU vybere v květnu Evropská porota složená z poslanců Evropského parlamentu a zástupců Nadace pro mezinárodní Cenu Karla Velikého v Cáchách tři vítězné projekty, které získají finanční prostředky ve výši 7 500 €, 5 000 € a 2 500 €. Kromě finančního ocenění budou tři evropští vítězové pozváni na návštěvu Evropského parlamentu v Bruselu nebo Štrasburku. Jeden zástupce vítězného projektu z každého z vnitrostátních kol bude pozván na několik dní do Cách.

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany, na které se podílí Evropský parlament a Mezinárodní nadace Karla Velikého v Cáchách, se uděluje projektům mladých lidí ve věku od 16 do 30 let. Vítězné projekty by měly sloužit jako vzor pro mladé žijící v Evropě a měly by nabízet praktické příklady Evropanů žijících spolu jako jedna komunita. Mezi oceněnými projekty z minulých ročníků jsou například výměnné programy pro mládež nebo umělecké a internetové projekty s evropským rozměrem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek