Dlouhé a krátké názvy míst v Evropě

22.04.2021
Euroskop, Europeana.eu

Evropská digitální platforma Europeana.eu, která funguje již od roku 2008, si klade za cíl propojit instituce kulturního dědictví s různými publiky v online prostoru. Uživatelé Europeany mají přístup k více než 58 digitalizovaným kulturním památkám a předmětům z více než 3600 evropských galerií, knihoven, muzeí a archivů. Europeana také pořádá online výstavy, z nichž vám některé přestavíme. Navštivte například výstavu „Dlouhé a krátké názvy míst v Evropě“ (Long & short placenames in Europe).

Dlouhé a krátké názvy míst v Evropě

„Evropa krátká a dlouhá“ (Europe Long & Short), Zdroj: Europeana, CC BY-SA

Jistě jste už slyšeli o velšském městečku s údajně nejdelším názvem v Evropě a druhým nejdelším jednoslovným názvem na světě o 58 hláskách a 18 slabikách:

Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch.

Na virtuální výstavě „Dlouhé a krátké názvy míst v Evropě“ od Europeany se dozvíte o dalších místech s málem nevyslovitelnými názvy, či naopak tak, krátkými, že by je člověk na mapě snadno přehlédl.

Nádražní cedule ve městě Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Nádražní cedule ve městě Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, zdroj: Wikipedia, Chris McKenna (Thryduulf), CC BY-SA 4.0

Na výstavě se dozvíte, co je to například Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä ve Finsku, Schmedeswurtherwesterdeich v Německu, Å v Norsku či Ì ve Skotsku, proč se tak jmenují a můžete si prohlédnout historické a současné fotografie těchto míst.

Panorama z regionu Savukoski, kde se nachází nejdelší místní název ve Finsku

Panorama z regionu Savukoski, kde se nachází nejdelší místní název ve Finsku, zdroj: Erkki Mikkola, Finnish Heritage Agency, CC BY 4.0

Skotské Opatství Iona

Skotské Opatství Iona, zdroj: George Washington Wilson, Rijksmuseum, Public Domain

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek