Filmové dny LUX promítnou zdarma online filmy Chlast, Corpus Christi a Kolektiv

03.05.2021
Euroskop, Evropský parlament, Cena diváků LUX

Letošní Filmové dny LUX se v ČR uskuteční v termínu 3.–12. května. Nabídnou divákům projekci celkem tří filmů nominovaných na Cenu diváků LUX udílenou Evropským parlamentem a Evropskou filmovou akademií.

Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června během plenárního zasedání Evropského parlamentu na základě hodnocení publika z celé Evropské unie a poslanců Evropského parlamentu. Letos poprvé se tak budou na výběru vítězného filmu podílet i diváci. Filmy Chlast, Corpus Christi a Kolektiv budou přístupné zdarma po celé ČR.

Cena diváků LUX

Cílem Ceny diváků LUX je nabídnout divákům nejvýraznější evropské filmy, které reflektují aktuální dění a snaží se tak rozšířit povědomí o kvalitní evropské kinematografii. V ČR se letošní projekce tří filmů nominovaných na Cenu diváků LUX uskuteční v termínu 3. – 12. května v rámci tzv. Filmových dnů LUX. Diváci napříč Evropské unie (EU) se také budou moci zúčastnit online debaty s režiséry všech tří filmů, která se koná v pátek 14. května.

Vítězný snímek bude vyhlášen 9. června během plenárního zasedání Evropského parlamentu na základě nejvyššího průměru hodnocení publika z celé EU a poslanců Evropského parlamentu. Letos poprvé se tak budou na výběru vítězného filmu podílet i diváci.

Cena diváků LUX online projekce v ČR

3. května – Kolektiv

Online projekce nominovaných filmů bude zahájena v pondělí 3. května strhujícím dokumentem Kolektiv, který zkoumá případ požáru v bukurešťském klubu „Colectiv“ v roce 2015 a odhaluje zkorumpovanost rumunského zdravotnictví. Snímek z produkce HBO Europe byl mimo jiné nominován na Oscara v kategorii Nejlepší mezinárodní film a Nejlepší celovečerní dokument.

4. května – Corpus Christi

Následovat bude 4. května polský snímek Corpus Christi, který již loni soutěžil o Oscara za Nejlepší mezinárodní film. Režisér Jan Komasa si v něm posvítil na polskou maloměšťáckou společnost, její konflikty a mentalitu a na to, jak snadno se nechá ovlivnit falešnými i skutečnými vůdci.

5. května – Chlast

Projekce završí 5. května oscarový snímek Chlast, který je inspirovaný obskurní teorií, podle níž se člověk rodí s deficitem 0,5 ‰ alkoholu v krvi. Vedle Oscara získal Chlast čtyři Evropské filmové ceny včetně Nejlepšího evropského filmu a Nejlepšího hereckého výkonu pro Madse Mikkelsena.

Každý z filmů bude následující den po projekci zpřístupněn zdarma po dobu 7 dní online v omezeném množství vstupenek. Úvodní tři projekce startují ve 20:30, půl hodiny před startem filmu je k dispozici chat a živé úvody dramaturgů a pořadatelů, aby se co nejvíce přibližovaly reálné návštěvě klubového kina. Pozvánky ke sledování a hlasování zazní i od poslanců Evropského parlamentu Radky Maxové, Ondřeje Knotka a Tomáše Zdechovského. Streamy jsou pro diváky z celé České republiky zdarma a je třeba se předem zaregistrovat. Filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Veškeré informace včetně odkazů ke sledování filmů jsou dostupné na webové stránce Filmové dny LUX v České republice | LUX Audience Award (luxaward.eu).

Hlasování

Hlasování formou ohodnocení nominovaných filmů probíhá na webu: https://luxaward.eu/cs#voting do 23. května. Náhodně vybraní účastníci, kteří se zapojili do hlasování, se zúčastní slavnostního udělování filmové ceny diváků LUX, které se bude konat 9. června 2021 v Evropském parlamentu ve Štrasburku, popř. příštího slavnostního předávání Evropských filmových cen, které proběhne v prosinci 2021.

Další informace

Cena diváků LUX je iniciativou Evropského parlamentu a European Film Academy (Evropská filmová akademie – EFA) ve spolupráci s Evropskou komisí a Europa Cinemas. Nová podoba ocenění vznikla sloučením Filmové ceny LUX, kterou v roce 2007 vytvořil Evropský parlament jako výraz svého závazku k podpoře kultury, a Ceny diváků Evropské filmové akademie. Stejně jako dřívější Cena LUX bude i nová cena upozorňovat na filmy, které se věnují aktuálním tématům evropské veřejné diskuse, a stavět tak pomyslné mosty mezi lidmi z celé Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek