Plzeňská katedrála se po kompletní rekonstrukci otevře v červnu


Euroskop, ČTK, Diecéze plzeňská, Plzen.eu, 12. 5. 2021

Katedrála sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni se otevře po tříleté rekonstrukci na začátku června. Biskupství plzeňské připravilo několikadenní program, který zahrnuje výstavu, prohlídky katedrály, koncerty filharmoniků, varhaníků či Divadla J. K. Tyla, diecézní setkání a pontifikální mši. Zabývá se také tím, jak v souladu s aktuálními protiepidemickými opatřeními umožnit účast ve větší míře veřejnosti. Oprava přišla na zhruba 115 milionů korun, naprostou většinu pokryla dotace EU, řekl v úterý ČTK biskup Tomáš Holub. Na rekonstrukci katedrály přispělo také město Plzeň, které si uvědomuje, že katedrála je s Plzní neodmyslitelně spjatá.

„Katedrála sv. Bartoloměje je jedním z nejdůležitějších a nejznámějších symbolů Plzně. Vídám ji každý den a vždy mně ohromí ta masa kamene, která dominuje nejen náměstí Republiky, ale díky své věži, jež je s výškou 102,26 metru nejvyšší kostelní věží v naší republice, i celému městu. Plzeň a katedrála sv. Bartoloměje jsou spolu propojeny už mnoho staletí a toto spojení je třeba udržet, a proto město Plzeň přispělo na rozsáhlou revitalizaci interiérů katedrály. Už v roce 2017 jsme s Biskupstvím plzeňským podepsali smlouvu, že město poskytne na opravu katedrály dar ve výši jeden a půl milionu korun,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„To je svátek svátků. Myslím si, že to má rozměr události, kterou člověk zažije jednou za život,“ řekl o znovuotevření katedrály. I když jako domácí biskup mohl průběh oprav denně sledovat, dávkuje si pohled do interiéru postupně. „Nakukování do katedrály si trošku odpírám, aby to mělo charakter toho, že vidím vždycky velký posun a abych měl velkou radost,“ poznamenal. Je přesvědčený, že obnovená krása katedrály nejen Plzeňany uchvátí.

Kromě restaurování a rekonstrukcí nabídne chrám nové osvětlení variabilní pro různé příležitosti a události, sociální zázemí či vytápěné lavice. Novinkou je zpřístupnění podkroví. „Je to podkroví s jedinečným gotickým krovem, který má jen málo srovnání v celé střední Evropě,“ uvedl biskup.

Chrám, který je téměř 30 let existence Diecéze plzeňské jejím hlavním kostelem, až teď dostane katedru, tedy místo, kde sedí biskup při slavnostní bohoslužbě. „Je to samo o sobě moderní umělecké dílo, které bude požehnáno a poprvé bude součástí liturgie při slavnostní mši v neděli,“ řekl biskup.

Katedrála sv. Bartoloměje od jihu, zdroj: Plzeň Cathedral of Saint Bartholomew-0146 ořez, 28. dubna 2018, Isiwal / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kompletní oprava obnášela podle architekta Jana Soukupa stavební i restaurátorské práce, na nichž se podílely desítky lidí. Čistily se stěny a klenby, restaurovaly se kaple, kůr, presbytář, oltáře, do desítek restaurátorských ateliérů putovaly sochy a obrazy.

Restaurováním prošla i jedna z nejcennějších gotických madon v ČR – Plzeňská madona, vyrobená zřejmě před rokem 1384. Během oprav se podle Soukupa přišlo i na poškození některých kleneb, které bylo nutné zpevnit a opravit.

„Teprve při blízkém pohledu bylo vidět, že některé části nedržely. Mohl by se z toho stát za čas obrovský problém,“ uvedl architekt.

Slavnostní otevření katedrály začne 2. června výstavou Srdce města, srdce diecéze na náměstí. Pak se otevře nová expozice v podkroví a večer Plzeňská filharmonie uvede slavnostní koncert. Ve čtvrtek a pátek 3. a 4. června budou volné prohlídky, které chce církev nabídnout i zdravotníkům, hasičům, policistům, kteří nesli tíhu boje s koronavirovou pandemií, ale i třeba učitelům a studentům, kteří museli zvládnout on-line výuku.

Na sobotu se plánuje Diecézní pouť pro omezený počet zvaných zástupců z diecéze. „Mši bude sloužit biskup Václav Malý, který u Bartoloměje kaplanoval a rád na to vzpomíná,“ řekl Holub. Na podvečerním koncertu na nově restaurovaných varhanách z roku 1894 se 4000 píšťalami vystoupí regenschori z katedrál v Plzni, Praze a Řezně. V neděli oslavy vyvrcholí mší, kterou bude sloužit biskup Holub, a večer charitativním operním koncertem Divadla J. K. Tyla.

Autor: Euroskop, ČTK, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek