Online výstava od Europeany: Dunaj

20.05.2021
Euroskop, Europeana.eu

Řeka Dunaj: pojící Evropu. V tomto duchu se nese online výstava Europeany „The Danube: connecting Europe“, na které můžete prozkoumat historii Dunaje skrz historické sbírky. Výstava zkoumá Dunaj jako řeku, která od dávné historie plnila mnoho účelů – propojení zemí Evropy, hranice zemí Evropy, místo pro uměleckou inspiraci či způsob přepravy.

Ofen und Pesth

Ofen und Pesth, zdroj: Artaria et Comp., Austrian National Library, Public Domain

Jak líčí úvod výstavy, tato druhá nejdelší řeka Evropy po staletí inspirovala hudebníky, umělce, inženýry i politické a vojenské vládce.

Výstavu pořádá Europeana spolu s Rakouskou národní knihovnou a Konference knihovníků evropských národních knihoven (CENL) a dohromady představují historické sbírky mapující řeku Dunaj skrz historii, jako geografický spojovník i rozdělovník Evropy, místo pro uměleckou inspiraci nebo důležitý způsob dopravy či jako řeku oblíbenou turisty. Na konci výstavy se dozvíte o přírodních katastrofách, které Dunaj postihly a také o přírodních oblastech Dunaje, které potřebují ochranu.

Fonána čtyř řek

Na Piazza Navona v Římě se nachází Berniniho velkolepá Fontana dei Quattro Fiumi – Fontána čtyř řek. Sochy zde znázorňují říční bohy, z nichž každý má představovat jednu hlavní řeku – kontinent: Nil představuje africký kontinent, Ganga asijský, řeka Río de la Plata americký a Dunaj Evropu.

Pohled na Piazza Navona, ca 1800, zdroj neznámý umělec, Austrian National Library, Public Domain

Evropská digitální platforma Europeana.eu, která funguje již od roku 2008, si klade za cíl propojit instituce kulturního dědictví s různými publiky v online prostoru. Uživatelé Europeany mají přístup k více než 58 digitalizovaným kulturním památkám a předmětům z více než 3600 evropských galerií, knihoven, muzeí a archivů. Europeana také pořádá online výstavy, z nichž vám některé přestavíme.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek