Objevování finského literárního dědictví s Codices Fennici

26.05.2021
Euroskop, Kristina Kollertová, Europeana.eu

Představujeme další ze zajímavostí z blogu Europeany, tentokrát na téma rukopisů z období středověku a 16. století vytvořených či používaných ve Finsku.

Projekt Codices Fennici – digitální sbírku těchto rukopisů – v článku představuje Sanna Raninenová ze Společnosti finské literatury.

Codices Fennici

Rukopis z helsinské Národní knihovny (Helsinki, National Library, A.ö. II.55 + A.ö. II.29. ‚Graduale Ilmolense‘), Finnish Literature Society, CC0

Projekt digitální sbírky Codices Fennici byl zahájen v roce 2013 a v rámci projektu byly shromážděny kousky z 22 archivů severských zemí, od jednotlivých archivů kostelů až po národní knihovny a muzejní sbírky. Online sbírka Codices Fennici tak obsahuje již více než 200 rukopisů nebo jejich částí.

Codices Fennici

Dominikánský breviář se žaltářem z helsinské Národní knihovny (Helsinki, National Library, C. IV.10. Dominican breviary with psalter), Finnish Literature Society, CC0

Více o projektu a ukázky ze sbírky Codices Fenici najdete zde.

Další zajímavosti z blogu Europeany si můžete přečíst zde.

Evropská digitální platforma Europeana.eu, která funguje již od roku 2008, si klade za cíl propojit instituce kulturního dědictví s různými publiky v online prostoru. Uživatelé Europeany mají přístup k více než 58 digitalizovaným kulturním památkám a předmětům z více než 3600 evropských galerií, knihoven, muzeí a archivů. Europeana také bloguje a pořádá online výstavy, z čehož vám vybrané přestavíme.

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek