Rekonstrukce hradeb barokní pevnosti Josefov na Náchodsku je ve finále. Většinu nákladů pokryje dotace EU

03.06.2021
Euroskop, ČTK

Rozsáhlá rekonstrukce severovýchodního úseku hradeb v barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku je hotová přibližně z 90 procent. Stavbaři dokončují rekonstrukci nádvoří Bastionu IV a začínají opravovat přiléhající proluku mezi domem a hradbou. ČTK to řekl Milan Libich, který má na starosti stavební dozor. Rekonstrukce se týká zhruba desetiny opevnění kolem pevnostního města, v současnosti je to v Náchodě nejrozsáhlejší akce svého druhu.

„Jde o poslední etapu. Práce jsou o něco napřed, než se předpokládalo. Stavební firma má termín do poloviny příštího roku, ale chtěla by skončit letos, takže uvidíme. Objem prací narůstá. Jde často o zeď, která se jeví v pořádku, ale jakmile ji začnou rozebírat, ukáže se, že to tak není,“ řekl ČTK Libich. Podle něj je termín dokončení rekonstrukce do poloviny roku 2022 jistý.

Rekonstrukce se kvůli pracím, které původně nebyly v plánu, o několik milionů prodraží. Celá akce včetně stavebních prací, projektové dokumentace a dalších záležitostí by ale neměla stát více než 150 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace EU.

Hotová je rekonstrukce Ravelinu XIII v areálu, kde se v létě koná hudební festival Brutal Assault, a oprava přiléhajících objektů a prostor. Stihlo se také udělat nádvoří mezi Bastionem IX a Bastionem IV a zvenčí ochoz Bastionu IV.

Barokní pevnost Josefov v Jaroměři

Barokní pevnost Josefov v Jaroměři na Náchodsku, zdroj: Karelj, Jaroměř Josefov from air K2 -3 cropped, CC BY 3.0

Rekonstrukce, která je rozdělena do několika etap a začala v září 2019, má zabránit dalšímu chátrání opevnění a napravit havarijní stav hradeb. Týká se zejména bastionů a zdí včetně pískovcových říms, výplní otvorů a prachárny. V plánu je také odstranění nepůvodních částí poškozeného zdiva, prvků, které vznikly pozdější přístavbou.

Zajímavostí je, že stavbaři na dozdění hradeb používají cihly vyrobené ručně speciální technologií tak, aby se svým vzhledem a vlastnostmi co nejvíce podobaly původním, tzv. šancovkám. Pro pozdější vyzdívky byly totiž často použity menší a méně kvalitní cihly, používána byla i nekvalitní malta.

Pevnostní město Josefov je městskou památkovou rezervací a radnice se jej snaží postupně opravovat. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek. Pevnost vznikla v roce 1780 z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem, o sedm let později byla předána jako bojeschopná. Poté se dál modernizovala, a to až do roku 1850, kdy zažívala největší rozkvět.

Dělostřelecká kasárna v Josefově

Dělostřelecká kasárna v Josefově na historické pohlednici, zdroj

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek