Vítězem Ceny diváků LUX 2021 je rumunský snímek Kolektiv

09.06.2021
Euroskop, Evropský parlament

Během středečního ceremoniálu ve Štrasburku udělil předseda EP David Sassoli Cenu diváků LUX za rok 2021 filmu Kolektiv rumunského režiséra Alexandera Nanaua.
„Po období, kterým jsme právě prošli, roste v lidech potřeba znovu se setkávat, a to nejen v prostorách určených k diskusi, ale také v místech, jako jsou kina,“ prohlásil předseda Evropského parlamentu David Sassoli před předáním ceny. „Kultura a kinematografie nejsou pouhým vyjádřením naší kreativity nebo ekonomické vitality, ale zdůrazňují také pluralitu a životaschopnost naší demokracie.“

O vítězném filmu

Kolektiv (původní název Colectiv) od rumunského režiséra Alexandera Nanaua je strhující dokument pojmenovaný po nočním klubu v Bukurešti, kde tragický požár v roce 2015 připravil o život 27 mladých lidí a 180 zranil. Dokument sleduje tým novinářů, kteří vyšetřují, proč 37 obětí popálenin zemřelo v nemocnicích, ačkoliv jejich zranění nebyla ohrožující na životě. Odkrývají děsivý nepotismus a korupci, které stojí za úmrtími, ale zároveň ukazují, že odvážní a odhodlaní lidé mohou zkorumpované systémy zvrátit. Film Kolektiv byl letos nominován na Oscara v kategoriích Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší dokumentární film. Alexander Nanau, režisér a producent snímku, který cenu převzal, vzdal hold obětem tragédie a také jejich rodinám a nezávislým novinářům, kteří pomohli odhalit korupci na nejvyšších místech. „Chceme bojovat proti korupci v Evropě a chceme svobodný tisk. Společnost se nebude rozvíjet, pokud nebudeme mít kulturní vzdělání a svobodný tisk. Je vaší povinností podporovat naše občany a regulovat výdaje na kulturu a vzdělávání a chránit žurnalistiku,“ uvedl.

Další dva filmy, které postoupily do užšího výběru, jsou Chlast od dánského režiséra Thomase Vinterberga a Corpus Christ polského režiséra Jana Komasy.

Více informací o jednotlivých snímcích nominovaných na Cenu diváků LUX najdete zde.

Konečné pořadí filmů bylo určeno kombinací nejvyššího hodnocení diváků a poslanců Evropského parlamentu. Hodnocení každé z obou skupin mělo váhu 50 %.

Pandemie koronaviru citelně zasáhla kreativní a kinematografický průmysl. Promítání tří finálových snímků tak bylo omezené a primárně jej nahradily online projekce. Diváci měli možnost filmy hodnotit do 23. května, poslanci do 8. června.

Tisková konference a související události

Po slavnostním předání ceny proběhla od 13:45 hod. tisková konference s představiteli vítězného filmu a oběma dalšími finalisty, zástupci Evropské filmové akademie a předsedkyní parlamentního výboru pro kulturu Sabine Verheyenovou (EPP, DE).

Tiskovou konferenci můžete zhlédnout ze záznamu zde.

Od 14:15 hod. následovalo facebookové živé vysílání s vítězem ceny.

Evropská kinematografie, situace kin v době po pandemii a svoboda slova a médií byly tématem webináře, který proběhl 8. června 2021. Videozáznam je dostupný na facebookové stránce ceny LUX.

Cena diváků LUX

V rámci Ceny diváků LUX se Parlament spojil s Evropskou filmovou akademií ve snaze oslovit co nejširší publikum. Hmatatelnou podporu distribuci evropských filmů Parlament poskytuje už od roku 2007 tím, že filmům, které jdou do finále soutěže, zajišťuje titulky ve 24 jazycích EU. Cena LUX si získala pověst výběrem evropských koprodukcí, které se zabývají aktuálními politickými a sociálními otázkami a podněcují debatu o našich hodnotách. Partnery ceny LUX jsou také Evropská komise a síť Europa Cinemas.

Další informace

Cena diváků LUX

Cena diváků LUX (Facebook)

Filmová cena LUX 2019

Co dělá EU pro filmaře

Co dělá EU pro návštěvníky kin

Multimediální materiál

Autor: Euroskop, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek