Na zámečku ve Vimperku vznikne kulturní centrum

02.09.2021
Euroskop, ČTK, foto: Zdeněk Přibyl, prachatickonews.cz

Ve Vimperku na Prachaticku vznikne za necelé tři roky kulturní centrum. Zahrne muzeum, galerii i expozici vimperského a lenorského skla. Přestavba bývalého zámečku z roku 1816 vyjde na 15 až 20 milionů Kč. Peníze chce Muzejní spolek vimperského panství získat mimo jiné z grantů EU. Novinářům to řekl předseda spolku Ladislav Čepička.

Spolek podepsal smlouvu s vnukem posledního majitele sklárny v Lenoře, Nikolausem Siegfriedem Peterem Mullerem von Kralik. Muzeum skla, galerie a tvůrčí dílny by mohly začít fungovat za dva a půl roku. Kralikovo kulturní centrum by mělo přilákat místní i turisty, zejména rodiny s dětmi. Cílem je představit Vimperk hravě, s pomocí dřeva, papíru nebo knih.

„Vimperk potřebuje muzeum, nejen zámek. Jeho historie je tak bohatá, že je potřeba ji ukázat,“ řekl Čepička. V přízemí vznikne prostor pro besedy nebo tvůrčí dílny. V prvním patře bude galerie moderního umění a centrum zaměřené na knižní grafiku a ilustrace. Podkroví poslouží expozici skla a keramiky, jež vyráběly zejména vimperské a lenorské sklárny. Zatím se stavba projektuje, nutná je rekonstrukce budovy. Spolek chce využít i přilehlou zahradu.

Kulturní centrum bude vystavovat předměty ze sbírek spolku, jež zahrnují přes 10.000 věcí. Spolupracovat by mohly také české i zahraniční galerie a muzea. Spolek chce pořádat rovněž mezinárodní bienále zaměřené na grafiku nebo ilustraci.

Zámeček sloužil dřív jako skladiště, do 70. let minulého století jako lidová škola umění. V roce 2009 se do interiéru investovalo pět milionů Kč, což je podle spolku výhodou při další přestavbě.

Památkáři otevřeli začátkem června ve Vimperku opravený horní zámek. Nabízí dvě prohlídkové trasy, sály Muzea Vimperska s originálem díla Josefa Váchala Šumava umírající a romantická. Obnovená je i středověká věž a dvě kaple. Náklady byly téměř 137 milionů korun, většinu pokryla dotace EU. Opravené jsou dvě třetiny areálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek