Dny evropského dědictví otevřou jindy nepřístupné památky


Petr Pospíšil, Euroskop, 8.9.2021

Druhý a třetí zářijový víkend se v České republice i ve zbytku Evropy uskuteční každoroční celoevropská akce, která je součástí kalendáře všech milovníků kulturních památek. V rámci Dnů evropského dědictví se otevřou brány jindy nepřístupných památek, případně bude možné bezplatně navštívit místa, kde se normálně musí platit vstupné. Uskuteční se rovněž mnoho doprovodných akcí, například komentovaných prohlídek.

Dny evropského dědictví (anglicky European Heritage Days) se konají již tři desetiletí. Jedná se o iniciativu Rady Evropy. Celá událost má významný mezinárodní rozměr, probíhá v evropských zemích v podobném období a dokonce se koná i celoevropské zahájení akce.

Letos s mottem „Památky pro všechny“, zahájení na Slovácku

V České republice se Dny evropského dědictví konají pravidelně od roku 1991. Celou událost pořádá a zaštiťuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (zkráceně SHS) – organizace, která je tzv. národním garantem Dnů evropského dědictví. Účastnické země si každý rok určí své národní téma, to letošní v Česku zní „Památky pro všechny“. Každý rok se rovněž ve vybraném českém městě koná zahájení Dnů evropského dědictví. Letos jej bude hostit v pátek 10. září Uherské Hradiště.

EHD Plakát
Zdroj: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Hlavním cílem Dnů evropského dědictví je rozšířit povědomí o tuzemské i evropské historii a kulturním dědictví. Za tím účelem se veřejnosti otevřou brány většinou běžně nepřístupných objektů a prostor. Dny evropského dědictví se neomezují pouze na „klasické“ historické sakrální a profánní budovy, jako jsou kostely a hrady, nýbrž i na technické památky či na veřejné budovy z minulého či předminulého století.

Většina památek se otevře druhý a třetí zářijový víkend

V České republice se v roce 2021 v rámci Dnů evropského dědictví většina budov otevře o víkendech 11.-12. září a 18.-19. září. Některé budovy a lokality bude možné ovšem navštívit i ve všedních dnech mimo tyto víkendy. Základním informačním rozcestníkem, obsahujícím kompletní přehled všech měst i objektů zapojených v Česku do letošních Dnů evropského dědictví je elektronický katalog na webových stránkách SHS.

Elektronický katalog zpřístupněných památek
Elektronický katalog památek zpřístupněných v rámci Dnů evropského dědictví, dostupný na webu www.historickasidla.cz. Zdroj: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

V elektronickém katalogu si můžete prostřednictvím vyhledávacích nástrojů a filtrů nalézt památky zpřístupněné v určitém kraji nebo městě. Vyhledávání je rovněž možné omezit pouze na památky běžně nepřístupné. Po rozkliknutí detailu dané památky se vám zobrazí přesný termín a čas, ve kterém bude objekt možné navštívit. Nechybí ani informace o času konání prohlídek, případně o jiných akcích, které se v daném objektu v rámci Dnů evropského dědictví uskuteční.

Online katalog obsahuje čas otevření památky i doprovodné akce

U památek, které jsou i jindy přístupné veřejnosti, se zpravidla během Dnů evropského dědictví umožňuje bezplatný vstup, popřípadě je program ozvláštněn konáním akcí, jako jsou koncerty či výstavy. V elektronickém katalogu je kromě vyhledávání podle památek rovněž možné vyhledávat právě akce konané při příležitosti Dnů evropského dědictví.

Dny evropského dědictví jsou unikátní příležitostí navštívit historicky významné objekty ve vašem okolí, do kterých se jindy nedostanete. Využijte i vy tuto šanci a vyhledejte si atraktivní kulturní cíle ve vašem kraji!

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek