Finalisté Sacharovovy ceny 2021

18.10.2021
Evropský parlament

Finalisty Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2021, kterou uděluje Evropský parlament, jsou afghánské ženy, Jeanine Áñezová a Alexej Navalnyj.

Evropský parlament uděluje Sacharovovu cenu za svobodu myšlení každý rok lidem, skupinám, nebo organizacím, kteří bojují za lidská práva a občanské svobody. Finalisté letošního ročníku odrážejí události tohoto roku a byli vybráni na zasedání výborů Evropského parlamentu, a to pro zahraniční věci a pro rozvoj. Jako první nominovaná skupina se letos umístily afghánské ženy, které jsou zastoupeny 11 bojovnicemi za lidská práva. Tato nominace pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Za poslední vlády Tálibánu byly ženy v Afghánistánu utiskovány a nuceny například do sňatků, postihla je vysoká úmrtnost v mateřství, nízká gramotnost a byly všemožně omezovány muži. Mezi jedenácti zařazených žen do nominace patří například předsedkyně Afghánské komise pro lidská práva – Šahrazád Akbarová, Anísa Šáhídová – politická reportérka, zakladatelka venkovské pojízdné knihovny a zastánkyně vzdělávání – Frišta Karímová.

Další nominovanou ženou je Jeanine Áňezová. Tato politička z Bolívie se stala v roce 2019 prozatímní prezidentkou země, když byl prezident Evo Morales obviněn z podvodu v prezidentských volbách a byl následně nucen odstoupit ze své funkce. Přestože došlo po spravedlivých volbách k mírovému předání moci, byla prozatímní prezidentka zatčena a obviněna z terorismu. V současné době je uvězněna a čelí dalšímu obvinění z organizace státního převratu proti bývalému prezidentovi.

Třetím nominovaným je Alexej Navalnyj, kterého není nutné nikterak dlouze představovat. Opoziční ruský politik, který dlouhodobě kritizuje autokratický režim Vladimíra Putina. V roce 2020 byl otráven při cestě na Sibiř a po zotavovací léčbě v Berlíně byl zatčen v Moskvě v lednu 2021 a následně odsouzen na dva a půl roku vězení.

Dne 20. října vybere předseda Evropského parlamentu David Sassoli a lídři frakcí Parlamentu nového laureáta.


Sacharovova cena. Zdroj: Evropský parlament

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek