Dny otevřených dveří Agentury EU pro kosmický program

04.11.2021
Euroskop, EUSPA, foto: EUSPA

Zítra začíná Czech Space Week, největší festival kosmických aktivit v ČR, a také Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) v Pražských Holešovicích otevírá své dveře veřejnosti. Již ode dneška můžete zavítat na výstavu pod širým nebem „EUSPA Open Space“, jež návštěvníkům představí nově vzniklý kosmický program EU a také novou misi Agentury.

Letos EUSPA, již s novým jménem a rozšířenou působností, pořádá poprvé pod širým nebem výstavu „EUSPA Open Space“, kde se dozvíte, jak je náš každodenní život více ovlivněn tím, co se děje ve vesmíru – jak se píše v pozvánce na výstavu: „Satelity na oběžné dráze umožňují milionům lidí komunikovat a orientovat se pomocí nových technologií, cestovat po zemi, po moři i vzduchem a vytvářet nové způsoby, jak zlepšit zdraví naší planety a rozvíjet naši ekonomiku.“

Kdy:

  • 4. – 6. listopadu 2021

Kde:

  • Před sídlem agentury EUSPA na adrese Janovského 438/2, 170 00 Praha 7-Holešovice

Jak se dostat k sídlu EUSPA:

  • Samozřejmě tramvajemi využívajícími Galileo: č. 6,8,12,17,25,1 na zastávku Strossmayerovo náměstí nebo metrem linky C na zastávku Vltavská

> EUSPA je agenturou Evropské unie, která si klade za cíl realizovat první integrovaný Kosmický program EU a znásobit přínosy vyplývající z družicových dat a služeb tak, aby z nich mohli co nejvíce těžit jak občané, tak i podniky a státní správa.

EUSPA:

  • Poskytuje nejmodernější bezpečné evropské družicové služby skupině uživatelů v Evropě a po celém světě, která se neustále rozrůstá.
  • Propaguje komerční využití družicových dat systémů Galileo, EGNOS, Copernicus a GOVSATCOM.
  • Zajišťuje bezpečnost a zabezpečení zařízení Kosmického programu Unie ve vesmíru i na Zemi.
  • Podporuje inovace v celém hodnotovém řetězci rozvoje podnikání pro podniky, start-upy a akademickou obec.

Agentura rovněž přispívá k Zelené dohodě pro Evropu a digitalizaci, bezpečnosti a zabezpečení Unie a jejích občanů při současném posilování její autonomie a odolnosti.

Zdroj: EUSPA

Autor: Euroskop, Kristina Kollertová

Sdílet tento příspěvek