Začíná 24. ročník Festivalu francouzského filmu

18.11.2021
Euroskop, Institut français de Prague

24. ročník Festivalu francouzského filmu bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 18. 11. 2021 v kině Lucerna předpremiérou filmu Hlas lásky režisérky a herečky Valérie Lemercierové. Hudební snímek inspirovaný životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dionové zahájí festival ve všech festivalových městech.

Exkluzivní předpremiéry

Diváci mají během festivalu jedinečnou příležitost vidět nové francouzské filmy v předpremiérovém uvedení, v hlavní části programu festival uvede hned devět předpremiér. Hudební snímek inspirovaný životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dionové Hlas lásky režírovala oblíbená francouzská herečka Valérie Lemercierová, která ztvárnila hlavní roli zpěvačky Aline a je také autorkou scénáře tohoto snímku. Francouzsko-český animovaný film Přes hranici režisérky Florence Miailheové vypráví nevšední příběh o cestě za svobodou a nadějí. V psychologické kriminálce Milenci režisérka Nicole Garciová zpracovala téma milostného trojúhelníku, protagonisty tohoto snímku s prvky filmu noir jsou Stacy Martinová, Pierre Niney a Benoît Magimel. Nejnovější film francouzského režiséra Jacquese Audiarda Paříž, 13. obvod je sondou do života dnešních třicátníků a doprovází ho dynamická hudba francouzského vizionáře elektronické hudby Roneho. Do prostředí pařížského módního salónu Dior přenese diváky film režisérky Sylvie Ohayonové Haute Couture s Natalie Bayeovou v hlavní roli.

Festival nabídne také adaptaci prózy Philippa Rotha Milostné rozmluvy. Pod názvem Podvod ji na filmové plátno přenesl režisér Arnaud Desplechin a do hlavní role spisovatele Philipa obsadil Denise Podalydèse, v roli Philipovy milenky se představí Léa Seydouxová. Příběh odehrávající se v roce 1899 s názvem Anarchisti natočil režisér Elie Wajeman, policista Jean Albertini v podání herce Tahara Rahima byl velitelem vybrán, aby v utajení pronikl mezi anarchisty. Hlavním hrdinou komedie Machr na 30 dnů je mladý policista Rayane, jehož život změní mylná diagnóza lékaře, která roztočí kolo bláznivých zážitků. Snímek z atraktivního prostředí sportovní gymnastiky s názvem Olga natočil režisér Elie Grappe.


Gosta Gavras, Jean-Paul Belmondo a Charlotte Gainsbourgová

Festival v Praze uvede rovněž cyklus filmů politicky angažovaného tvůrce Costy Gavrase. V rámci tohoto cyklu budou uvedeny čtyři rané Gavrasovy filmy a jeho nejnovější snímek Dospělí v místnosti. Pražskou část festivalu završí pocta velikánovi francouzské kinematografie Jean-Paulu Belmondovi. V rámci pocty budou uvedeny snímky Muž z Ria, Bláznivý Petříček a Opice v zimě charakterizující široké žánrové rozpětí jeho herecké kariéry. Fokus věnovaný Charlotte Gainsbourgové připomene životní jubileum této známé francouzské herečky a zpěvačky. Fokus představí celkem šest snímků z její tvorby, mezi nimi i filmovou adaptaci divadelní hry Marguerite Durasové Suzanna Andler v režii Benoita Jacquota a také dokumentární snímek Jane očima Charlotte.

Hosté festivalu

Významným hostem festivalu bude režisér Costa Gavras, který uvede svůj nejnovější snímek Dospělí v místnosti v Kině 35 v sobotu 20. 11.
Do Prahy přijede rovněž francouzská režisérka Florence Miailheová. Osobně uvede film Přes hranici v kině Lucerna v pátek 19. 11. v českém znění s anglickými titulky. V sobotu 20. 11. pak představí svůj snímek frankofonnímu publiku v Kině 35. Umělecká delegace k tomuto filmu zavítá v neděli 21. 11. rovněž do brněnského kina Scala.

Soutěž TV5MONDE o cenu diváků

Pražská část přehlídky nabídne v soutěžní sekci osm filmů, které nebyly dosud zakoupeny do české kinodistribuce a které budou soutěžit o cenu TV5MONDE. Diváci se tak mohou těšit například na životopisný snímek De Gaulle, Milostné historky Emmanuela Moureta či na nejnovější film Tonyho Gatlifa Tom Medina.

90 let Studia Barrandov

Uvedením snímku Edith Piaf festival oslaví společně se Studiem Barrandov 90. výročí barrandovských studií, která se podílela na vzniku celé řady zahraničních filmů včetně Edith Piaf. Slavnostní večer proběhne 23. listopadu v kině Lucerna.

Virtuální realita v Galerii 35

Program Kino 360° představí pražské veřejnosti průřez francouzskými krátkými filmy ve virtuální realitě. Francouzský institut tak poprvé nabídne divákům během festivalového týdne možnost zhlédnout výběr VR filmů s tematikou umění, kulturního dědictví či soudobé tvorby na šesti headsetech v Galerii 35. Filmy jsou přístupné zdarma po předběžné rezervaci zde.

Další odkazy

Kompletní program festivalu najdete zde.
Oficiální internetové stránky festivalu: www.festivalff.cz
Facebookové stránky festivalu: www.facebook.com/festivalff

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek