Soutěž o ceny Nového evropského Bauhausu 2022

18.01.2022
Euroskop, Evropská komise

Ode dneška lze podávat přihlášky do soutěže o ceny Nového evropského Bauhausu 2022. Po úspěšném prvním ročníku, kdy bylo odesláno více než 2000 přihlášek, se letos evropský Bauhaus zaměří na nové inspirativní příklady transformace, kterou chce tato iniciativa přinést do každodenního života a prostoru. Stejně jako loni se budou oceňovat nové nápady i stávající projekty mladých talentovaných lidí, které se zabývají udržitelností, inkluzivností a estetikou a jež přibližují Zelenou dohodu pro Evropu lidem a místním komunitám.

„Nový evropský Bauhaus čerpává z evropské kultury, vzdělanosti, vědy a inovací a přeměňuje cíle Zelené dohody pro Evropu na zlepšení, která usnadní náš každodenní život. Také letos se těším na to nejlepší, co nám může tvořivost Evropanů nabídnout.“

– Eurokomisařka pro oblast inovací, výzkumu, kultury, vzdělávání a mládeže Marija Gabrielová

„Právě dnes, více než kdy dříve, potřebujeme inovativní nápady, které nám pomohou transformovat náš způsob života a práce, a prospějí tak všem. Nový evropský Bauhaus odměňuje ty nejlepší a nejodvážnější návrhy, jež zlepšují naše regiony a obce způsobem, který je šetrný jak k lidem, tak k naší planetě. Díky politice soudržnosti budeme moci i nadále převádět tyto novátorské nápady do praxe, a to ku prospěchu všech.“

– Eurokomisařka pro oblast soudržnosti a reforem Elisa Ferreirová

Ceny budou uděleny těm projektům a nápadům, které přispívají ke vzniku krásných, udržitelných a inkluzivních míst. Celkem se jedná o čtyři kategorie:

· opětovné propojení s přírodou

· opětovné získání pocitu sounáležitosti

· upřednostnění nejpotřebnějších míst a osob

· podpora dlouhodobého a integrovaného (oběhového) myšlenkového přístupu v průmyslovém ekosystému zohledňujícího životní cyklus.

Tyto kategorie odrážejí čtyři tematické osy transformace Nového evropského Bauhausu, které byly identifikovány ve fázi, kdy vznikla koncepce celé iniciativy za účasti tisíců lidí a organizací, jež přispěli svými názory a zkušenostmi. Přihlášky se budou posuzovat s ohledem na tři základní hodnoty iniciativy: udržitelnost, estetiku a inkluzi. Přihlásit se mohou lidé z celého světa, jejich projekty či nápady se však musí týkat Evropské unie.

Každá kategorie má dva paralelní soutěžní okruhy:

· Ocenění Nového evropského Bauhausu – pro existující projekty realizované během posledních dvou let

· Vycházející hvězdy Nového evropského Bauhausu – určeno pro koncepty nebo nápady předložené mladými tvůrci do 30 let.

Kromě 16 cen udělovaných porotou (jeden vítěz a jedno druhé místo v každé kategorii a v každém okruhu) budou také uděleny další dvě ceny na základě veřejného hlasování mezi finalisty. Celkem 18 vítězů tedy obdrží výhru ve výši až 30 000 eur a také tzv. komunikační balíček, který jim pomůže jejich iniciativu dále rozvíjet a propagovat.

Přihlášku lze podat do 28. února 2022 v 19:00 SEČ. Soutěže se mohou zúčastnit lidé všech národností a společenských vrstev, pokud jsou jejich koncepty, nápady a projekty připraveny nebo fyzicky umístěny v EU.

Co je Nový evropský Bauhaus?

Nový evropský Bauhaus je environmentální, hospodářský a kulturní projekt, který se v rámci dosahování cílů Zelené dohody pro Evropu zaměřuje na propojení designu, udržitelnosti, přístupnosti, dostupnosti a investic.

Poprvé ho ve svém projevu o stavu Unie v roce 2020 představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Na jeho koncepci se podíleli tisíce lidí a organizací z celé Evropy i světa.

V září 2021 se tato iniciativa přesunula z koncepční fáze do fáze realizace. Příslušná politická opatření a způsoby financování byly stanoveny ve sdělení Komise, které umožní, aby se celý projekt uskutečnil.

Více se dozvíte zde:

Časté otázky

Internetové stránky soutěže

Sdělení Evropské komise o Novém evropském Bauhausu

Vyhlášení vítězů cen Nového evropského Bauhausu 2021

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek