Připojte se ke slavnostnímu zahájení Konference o budoucnosti EU v Česku!


Evropská komise, Euroskop, foto čtk, 27. 5. 2021

I vy se můžete zúčastnit prostřednictvím online vysílání slavnostního zahájení Konference o budoucnosti Evropy v České republice. Akce uspořádaná Zastoupením Evropské komise v ČR ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky a Kanceláří Evropského parlamentu v ČR se bude konat v prostorách Hrzánského paláce v Praze dne 3. června 2021 od 16:00 do 18:00. Událost bude přenášena online. Můžete ji sledovat na adrese https://ec.europa.eu/czech-republic/news/COFE2021_cs a na facebookových stránkách pořadatelů.

Konference o budoucnosti Evropy je celoevropský projekt, který byl zahájen 9. května letošního roku u příležitosti Dne Evropy. „Tato konference je pro lidi. Obyčejné lidi. Pro ty, kdo v EU denně pracují, studují a žijí a od Unie chtějí řešení svých problémů. Evropa není jen pro elity. Evropa patří všem,“ shrnul její význam předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

„Občané musí být v samém centru našich politických opatření. Proto si přeji, aby všichni Evropané aktivně přispěli ke Konferenci o budoucnosti Evropy a hráli klíčovou úlohu při stanovování priorit Evropské unie. Naši zítřejší Unii můžeme vybudovat jen společně,“ dodala Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise.

10 otázek o budoucnosti Evropy a roli Česka v ní

Slavnostní zahájení v Česku proběhne formou moderované diskuse významných osobností a zástupců občanské společnosti. Svou účast potvrdili Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, Dita Charanzová a Marcel Kolaja, místopředsedové Evropského parlamentu, Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti, Mikuláš Bek, předseda Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR, Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, Vlado Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Ondřej Houska, novinář, Jana Soukupová, zakladatelka iniciativy Youth Speak Up, a sociolog Martin Buchtík. Moderátorkou bude Jolana Voldánová.

Všechny osobnosti budou odpovídat na 10 otázek o budoucnosti Evropy a roli České republiky v Evropské unii. Dotazy předem zformuluje kolegium 100 reprezentativně vybraných občanů ČR rozdělených do 10 skupin.

Vlajky ČR a EU
Česko není v Unii nováčkem. Členským státem je již dlouhých 17 let. O tom, jaká je naše role v Evropě, budou mluvit účastníci zahajovací akce Konference o budoucnosti Evropy v Česku. Zdroj: čtk

Na úvodní akci navážou regionální diskuse pořádané sítěmi Eurocenter a Europe Direct ve všech krajských městech. První tři debaty proběhnou online na facebookových profilech Eurocenter: 7. 6. v Plzni, 15. 6. v Pardubicích a 17. 6. v Ostravě. Další budou následovat po letní přestávce. Více informací o těchto akcích naleznete na portálu Euroskop.cz v rubrice věnované Konferenci o budoucnosti Evropy.

Přehled témat, do kterých je Konference o budoucnosti Evropy uspořádaná, najdete na digitální platformě vytvořené k tomuto účelu, která je dostupná v českém jazyce. Digitální platforma je ústředním prvkem celé konference – slouží jako nástroj, jehož prostřednictvím se můžete do konference zapojit a vyjádřit svůj názor. Zde se můžete podělit o své myšlenky týkající se Evropy a změn, které je podle vás třeba uskutečnit, dozvědět se, co si myslí ostatní, najít akce, které se konají blízko vás, uspořádat vlastní akci nebo sledovat pokrok a výsledky konference.

Příspěvky ze všech akcí souvisejících s konferencí budou shromažďovány na jediném místě, kterým je digitální platforma. Konečný výsledek konference bude představen ve zprávě společnému předsednictví, jež se rovněž objeví na vícejazyčné platformě. Představitelé Komise, Rady a Evropského parlamentu následně co nejdříve rozhodnou, jak na tuto zprávu v rámci svých pravomocí a v souladu se smlouvami EU navážou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek