Zahájení Konference o budoucnosti Evropy v ČR

04.06.2021
Euroskop, Úřad vlády, Konference o budoucnosti Evropy

Včera dne 3. června proběhlo slavnostní zahájení Konference o budoucnosti Evropy, akce kterou byste rozhodně neměli vynechat. Konference bude pokračovat řadou regionálních debat, o kterých vás budeme s předstihem informovat.

Debata o budoucnosti Evropy se týká všech občanů v EU a poprvé je možnost se do debat nejen přihlásit, ale rovněž je pořádat, a to buď na národní či nadnárodní úrovni. Hrzánský palác v Praze včera hostil významné hosty, kteří odstartovali debatou první akci Konference na území ČR. Účastníci debaty představovali široké spektrum občanské společnosti:

  • Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise,
  • Dita Charanzová a Marcel Kolaja, místopředsedové Evropského parlamentu,
  • Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti,
  • Mikuláš Bek, předseda Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR,
  • Radek Špicar, víceprezident Svazu průmyslu a dopravy,
  • Vlado Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM,
  • Ondřej Houska, novinář,
  • Jana Soukupová, zakladatelka iniciativy Youth Speak Up,
  • Martin Buchtík, sociolog.
  • Moderátorkou byla Jolana Voldánová

Debatu zahájila komisařka Věra Jourová, která uvedla že je velmi důležité, aby občané Unie diskutovali, jakou EU si přejí. Cílem konference je tedy získat podněty a názory ze všech koutů EU a hlas Čechů, Moravanů a Slezanů rozhodně nesmí chybět. Jourová pak ještě dodala, že se závěry Konference budou instituce EU pracovat a věnovat se jejím podnětům.

Druhé úvodní slovo si vzala státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. Hrdinková shrnula možnosti zapojení občanů do samotné Konference, což je pro její konání stěžejní. Samotná Konference bude trvat zhruba rok, v rámci kterého si občané mohou vybrat svůj prostředek zapojení. Mohou buď komentovat, lajkovat, nebo sdílet své nápady, jak EU zlepšit, a to vše na digitální platformě, která funguje už od dubna letošního roku.

Debaty se budou konat v mnoha regionech

Co se týče debaty v rámci ČR, plánuje Úřad vlády akce ve všech regionálních Eurocentrech, kam budou zváni občané k diskuzi o relevantních tématech. Podle Hrdinkové je důležité uvědomit si, že úvodní debata je jen příklad diskuze, kdy hosté budou odpovídat na dotazy občanů. Podobnou debatu může zaregistrovat na platformě a zorganizovat kdokoliv v České republice.

První dotaz veřejnosti se věnoval tématu covidových certifikátů a cestování a obnovení Erasmus programů. První se chopil odpovědí Mikuláš Bek. podle něho jsou lidově zvané covid pasy dobrým řešením, avšak cesta k návratu do předcovidové doby bude dlouhá. Podle Beka není jiné cesty, než snaha zjednodušit cesty společným dokladem, s mnoha variantami. Upozornil dále, že program Erasmus bude v příštím období rozhodně podporován, a to ve větší míře než v současném období. Podle Beka se jedná o největší výhodu EU, protože student má možnost po dobu svých studií vycestovat do partnerských zemí, což je obrovským benefitem.

Na Mikuláše Beka navázal Radek Špicar, který uvedl, že otevřené hranice jsou pro ČR enormně důležité vzhledem k exportnímu profilu ČR. Pro ČR je nutné přijímat zahraniční zaměstnance a mít možnost vycestovat do zahraničí, kam vyvážíme naše výrobky. Podle Špicara je nutné se dohodnout se na volném pohybu mezi členskými státy.

Otevřené hranice a podpora Erasmu

Jana Soukupová si vzala slovo na téma covidového certifikátu, kdy za mladou generaci vyjádřila nadšení z jeho digitální podoby. Dále se věnovala tématu Erasmu a studentské mobility. Erasmus už nepředstavuje program jen pro studenty vysokých škol, ale je určen i pro žáky, učně, učitele a další.

Martin Buchtík okomentoval covidové certifikáty slovy, že se jedná o pasy pro skupinu lidí, která si může dovolit vycestovat do zahraničí, a v takovém případě je to velmi praktická věc. Podle Buchtíka je také nutné zdůrazňovat, že Erasmus není jen pro děti bohatých rodičů, ale pro celou veřejnost.

Ondřej Houska dodal, že na vyžádání může být covidový certifikát i v papírové podobě, což může být praktické pro starší generaci. Volba cestovat s covidovým certifikátem, nebo bez něj, je pak na každém z nás. Na závěr dodala Věra Jourová, že otevřené hranice byly a jsou prioritou EU, a občané v jednotlivých členských státech nebyli omezeni co se týče dodávek zboží, což je velký úspěch.

Ilustrační foto. Zdroj: Úřad vlády ČR.


Debata se pak stočila i na téma digitalizace, která bude rozhodně podporována z rozpočtu EU i z nástroje NextGeneration EU. Mikuláš Bek uvedl, že je třeba najít lepší cesty udržitelnosti a zároveň zvýšit kvalitu výzkumu a inovativnosti. Důležité je také využít lépe prostředky na jednotlivé projekty, oproti minulým obdobím.

Transformace se ale podle hostů týká i energetického průmyslu, kde Česká republika má stále mezery v udržitelných zdrojích. Instituce EU si jsou vědomy toho, že ne všechny členské státy mají stejnou startovní linii a i z toho důvodu vznikl například fond pro spravedlivou transformaci. Téma životního prostředí je neméně důležité a týkalo se například i elektromobilů, které jsou stále cenově nedostupné pro většinu obyvatel, nicméně se jedná o trend, který se v brzké době může obrátit a naopak dražší budou vozy se spalovacím motorem oproti eletromobilů, dodal Radek Špicar.

V řadě témat nechyběly ani dezinformace v souvislosti s EU, hájení zájmů českých občanů na evropské úrovni, anebo přijetí eura a dvojí kvalita potravin. Pokud jste nestihli debatu, můžete si ji stále pustit na tomto odkaze.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek