Regionální debata KOBE v Olomouci

11.11.2021
Euroskop

Debata o současnosti a budoucnosti ČR v EU se debatovalo tentokrát v Olomouci v rámci série regionálních debat Konference o budoucnosti Evropy ve spolupráci s Eurocentrem Olomouc a Europe Direct.

V úterý 9. listopadu se uskutečnila debata KOBE v Olomouci, kdy mezi hosty patřila státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková,
ředitel think-tanku EUROPEUM Zdeněk Beránek, náměstek primátora města Olomouce Karel Konečný a primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Jak uvedl jeden z hostů, bylo příjemné vidět, že publikum zaplnili zejména mladší lidé, kteří se zajímají o budoucnost v rámci EU.

Jako první se slova ujala státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková, která otevřela debatu o tom, jak by mohla EU vypadat v budoucnosti. Zároveň uvedla, že je v ČR málo občanské debaty v rámci KOBE a je zapotřebí tomu věnovat přiměřenou pozornost. Debaty jsou zaznamenávány na digitální platformě KOBE a zúčastnit se, anebo zorganizovat akci může každý občan EU. Podle Hrdinkové ovlivňuje dění v EU každého z nás a nyní je jedinečná šance jak se do něj zapojit.

Karel Konečný z magistrátu města Olomouce uvedl zejména aktivní oblast ve smyslu čerpání dotačních programů v rámci města. Z dotací lze pak město dále spravovat a lépe využívat jeho potenciál například v oblasti školství, energetiky, dopravy a životního prostředí. Konečného doplnil primátor Žbánek, který se nepodivil nad malou účastí v rámci iniciativy KOBE, nicméně je podle něho z důvodu současného nastavení. Lidé jsou zvyklí na otevřené hranice, Evropu bez bariér a zmínil, že budoucnost EU se rodí na regionální úrovni. Podle Zdeňka Beránka je nutné přitáhnout do debaty více lidí a ukázat jim smysl zapojení do KOBE. Témat v rámci Konference je nespočet, avšak v rámci debaty v Olomouci rezonovalo téma klimatické změny a přechodu k uhlíkové neutralitě. Kdy je důležité si uvědomit, že ne všechny členské státy mají stejnou startovní pozici a zároveň je nutná podpora této myšlenku u široké veřejnosti, kde je nutné zlepšit komunikaci o daném tématu.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek