Pro digitální transformaci je nutná důvěra občanů, shodli se odborníci na debatě v rámci Konference o budoucnosti Evropy

24.11.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Včera se uskutečnila debata Digitalizace Evropy: Kam směřujeme?, která se původně měla odehrávat v Ústí nad Labem, kvůli pandemické situaci byla nicméně přesunuta do online prostoru. I tak debata přinesla řadu podnětných postřehů, jak z řad odborníků, tak i diváků.

Debata byla na téma digitalizace a pozvání na ní přijal Jiří Bulan, odborník na digitalizaci a publicista, Tomáš Šedivec z odboru Hlavního architekta eGovernmentu Ministerstva vnitra a Michal Jirkovský, šéfredaktor magazínu Egovernment. Debatou provázel vedoucí Oddělení evropské digitální agendy pro Úřad vlády ČR Jan Míča.

Nejdůležitější je důvěra ve stát

Hned na úvod debaty se všichni shodli, že stav digitalizace společnost je v České republice velmi dobrý. Lidé používají chytré telefony, mají počítače a provádějí bezkontaktní platby. Na druhou stranu také všichni uznali, že stav digitalizace veřejné správy by mohl být lepší.

Podle Tomáše Šedivce na tom nicméně Evropská unie jako celek není o moc lépe. Jako příklad zmínil unijní projekt elektronické identifikace eIDAS. Po jeho realizaci se totiž ukázalo, že ho občané EU nevyužívají. V Evropě jsou na tom v rámci digitalizace nejlépe severské státy.

Šedivec považuje za hlavní důvod rozdílů mezi státy v rámci digitalizace jiné úrovně důvěry ve stát. „Proč to nefunguje ve veřejné správě? Hned je podezříván, pokud po lidech vyžaduje osobní data. Lidé státu málo věří, ale ten se k datům chová mnohem pečlivěji než velké společnosti. Budeme se snažit, aby tato důvěra vznikla. Chceme ukázat lidem, že neudělají chybu, když budou státu věřit,“ řekl.

Vážnost situace online?

Odborníci odpovídali také na otázky od diváků, konkrétně je zajímal jejich názor na digitalizaci v oblasti voleb. Jiří Bulan sám přiznal, že je velký propagátor elektronických voleb. Za pozitivní příklad označil Estonsko, které tak volí už více než 15 let. Dnes tam volí 46 procent populace online.

„Nemusíme se elektronických voleb bát. Volební účast to dramaticky nezvýšilo a výsledky jsou prakticky stejné. Lidé, kteří volí elektronicky, nevolí například hlavně progresivnější strany, jak by mohl někdo očekávat,“ uvedl Bulan.

Opačný názor měl ale Michal Jirkovský. „I když podporuji veškerou digitalizaci, nepovažuji tento příklad za ideální. Když šel můj děda volit, vzal si slavnostní oblek, oholil se. Já si oblek sice neberu, ale uvědomuji si, že to je nějaký akt. Při elektronické volbě se ztrácí vážnost situace.“

Vize v rámci digitalizace

Na závěr odpovídali odborníci na otázku, jakou vizi mají v rámci digitalizace pro následující dva roky. Tomáš Šedivec by rád prosadil, aby spolu úřady sdílely data, tedy tzv. propojený datový fond. Jiří Bulan by si do dvou let přál aplikaci „Stát“, ve které by byly jak centrální veřejné služby, tak služby místní samosprávy.

Zároveň by také chtěl, aby české státní IT neprovozovaly zahraniční korporace, ale aby měly úřady veškeré informační systémy pod svou kontrolou. Michal Jirkovský by byl rád, kdyby veřejná sféra digitalizovala všechny její služby, u kterých to jde, přívětivým způsobem.

Na debatu se můžete podívat na facebookových stránkách Eurocentra Ústí nad Labem: https://www.facebook.com/events/955384378412264.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek