Vize čtyř zahajovatelů Konference o budoucnosti Evropy

10.05.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

„Evropa se nevytvoří najednou.“ V duchu této věty, kterou před 71 lety pronesl Robert Schuman, jeden z průkopníků evropského projektu, se neslo včerejší zahájení Konference o budoucnosti. S jakými slovy zahájili řečníci Konferenci o budoucnosti Evropy? Jaká očekávání mají od akce představitelé Evropské unie? Co je cílem celé akce? Euroskop vám přináší reportáž z nedělní inaugurační akce, ve které zodpoví tyto i další otázky.

Svým proslovem zahájil Konferenci o budoucnosti Evropy francouzský prezident Emmanuel Macron, po něm následoval předseda Evropského parlamentu David Sassoli, slovo si vzal i portugalský prezident António Costa, jehož země momentálně předsedá Radě Evropské unie a svým slovem přispěla také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Konference jako demokratické nadechnutí

„Evropa se potřebuje znovu demokraticky nadechnout, a právě Konference o budoucnosti Evropy, kterou dnes zahajujeme, by k tomu měla sloužit,“ řekl na úvod Emmanuel Macron, který tuto Konferenci inicioval. Macron ve svém proslovu oslavoval výjimečnost evropského projektu a ojedinělé vlastnosti Evropské unie jako je například solidarita.

Evropská unie podle francouzského prezidenta za pandemie covidu-19 jako jediná na světě upřednostnila lidské životy nad ostatními zájmy. Zatímco na jiných místech světa státy byly nuceni obětovat lidské životy v zájmu ekonomiky, Evropská unie se rozhodla jít cestou solidarity a humanismu a zachránila tak životy nejen v EU, ale například i v Africe nebo na Balkánu. V této skutečnost vidí Emmanuel Macron sílu Unie.

V budoucnosti by chtěl, aby se Evropská unie soustředila na ochranu životního prostředí, demokracie a lidských svobod. Naopak by v dalších letech nechtěl dopustit, aby byly hodnoty EU zpochybňovány. To se nicméně často v krizových situacích děje, a právě tato Konference by to měla řešit. Na závěr svého proslovu Macron sdílel svou vizi o suverenitě Unie. Francouzský prezident by pro Evropu v budoucnosti chtěl co nejnižší závislost na vnějších faktorech, tedy naprostou průmyslovou, vědeckou a akademickou suverenitu.

Žádná tabu nebo zakázaná témata

David Sassoli ve svém projevu přiblížil svá očekávání od Konference. Ta by podle něj neměla mít žádná tabu nebo zakázaná témata a výsledkem by měla být konkrétní řešení. „Konference by měla dospět k výsledkům, které bude obsahovat konkrétní návrhy. Ty by se měly opírat o doporučení občanů. Tyto vize by nakonec měly sloužit jako jakýsi kompas, podle kterého by se měla Evropská unie v dalších letech řídit.“

Sassoli se vyjádřil také ke své vizi, co se pravomocí evropských institucí týče. Podle něj by Evropská unie utrpěla porážku, kdyby z pandemie covid-19 nevzešla společná evropská zdravotní politika, a vystavilo by to Unii novým rizikům a potížím. Dále by také ocenil, kdyby Evropský parlament získal pravomoc iniciovat legislativu.

O čem evropské ženy a muži sní

„Chceme-li psát dějiny úspěchu, nemůžeme zametat problémy pod koberec,“ prohlásil ve svém proslovu António Costa. Vize portugalského premiéra se soustředí zejména kolem dotažení do konce určitých evropských projektů, v této spojitosti zmínil například Schengenský prostor nebo euro. Neukončené projekty podle něj podkopávají soudržnost Evropské unie a zdůraznil, že pokrok v těchto oblastech nepřijde sám od sebe.

Zmínil také, že při pandemii stoupla důvěra v Evropskou unii, což vypovídá o tom, že si evropští občané uvědomují přidanou hodnotu EU. Stejně jako David Sassoli považuje za důležité, aby se členské státy zabývaly oblastí zdraví společně a aby se Konference soustředila na to, o čem ženy a muži v EU sní a čemu na denní bázi čelí.

Konference není pouze intelektuální záležitost

Poslední proslov patřil předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, která při formování své vize myslela zejména na budoucí generaci. „Poprvé od vzniku evropského projektu se rodiče bojí, že se jejich děti nebudou mít lépe než oni sami. To je známka toho, že je potřeba jednat. Musíme dnes udělat určité změny, aby si budoucí generace mohly užívat přírody a aby poznali všechna roční období.“

Předsedkyně Evropské komise ve svém proslovu také vyzvala všechny občany Evropské unie, aby se do konference zapojili. Nemá se jednat pouze o intelektuální záležitost, která je pořádána jen pro uzavřený kruh lidí. Je podle ní nutné, aby byly slyšet i kritické hlasy, protože Evropská unie musí být především tím, čím Evropané chtějí, aby byla.

Chcete se zúčastnit Konference o budoucnosti Evropy a sdílet svou vizi? Navštivte webový portál Konference a zapojte se!

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek