Igor Blahušiak: Kdo stojí za tím, co víme?

Odbor komunikace o evropských záležitostech, v čele s ředitelem Igorem Blahušiakem, připravuje a koordinuje komunikační strategii o evropských záležitostech, ale i aktivity v regionálních Eurocentrech, Národní konvent o EU a řadu dalších činností ve spolupráci se svými partnery.

Evropská unie je nepochybně atraktivním a hojně diskutovaným tématem na mnoha různých platformách. V ČR je oficiálním zdrojem informací Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády, v jehož vedení stojí ředitel Igor Blahušiak. Na starosti má jak online, tak offline komunikaci, tedy vše od serveru Euroskop.cz, přes bezplatnou infolinku Eurofon až po síť regionálních Eurocenter. „Myslíme přitom na všechny a komunikujeme tak, aby si své informace našli studenti, odborníci nebo třeba úplní laici a bylo to vždy pro všechny pochopitelné.“ popisuje svou práci Igor Blahušiak.

Kromě toho, že ředitel Blahušiak celý tento odbor řídí, v práci ho nemine ani množství právní agendy a veřejných zakázek. Občas má ale i šanci jít mezi lidi a přednášet na vysokých školách, nebo se účastnit různých simulací „Kontakt s lidmi mám nejraději – tu zpětnou vazbu, když tam přijdete a vidíte, co lidé říkají na vaši práci a co si myslí o Evropské unii.“ Je to pro něj příjemné zpestření a edukaci zábavou bere jako svou srdcovou záležitost.

Do oboru komunikace se dostal před deseti lety skrz Odbor koordinace evropských politik. V žádném případě toho nelituje „V komunikaci jsem se našel, je to mnohem pestřejší než řešit například jenom abstraktní subsidiaritu. Navíc vidím ten reálný dopad na lidi, což mě neskutečně naplňuje.“ Za jeho odborem jednoznačně řada úspěchů stojí. Každý si jistě vzpomene například na oslavy 15 let ČR v EU, které doprovázela spousta akcí a velká pozornost médií. Na mnohé přednášky pak dodnes rádi vzpomínají vysokoškolští studenti po celé ČR.

Evropská unie jsme my

Za necelý rok nás čeká předsednictví v Radě EU a komunikace se stává jeho stále výraznější a hlavně viditelnější součástí. Na starosti ho má nyní Oddělení pro komunikaci v rámci Odboru pro předsednictví ČR v Radě EU. Spolupráce s odborem Igora Blahušiaka je ale nedílnou součástí příprav. „Práce stále přibývá a obzvláště příští rok to pro nás bude hlavní priorita. Zároveň v předsednictví vidím i obrovskou příležitost“. Tato příležitost spočívá zejména v tom, že předsednictví „nastartuje jakési momentum v rámci široké veřejnosti a její větší zájem o evropské záležitosti. Na to pak můžeme navázat ve své činnosti a mluvit s lidmi o Evropě více.“ Celkově se o předsednictví ale ředitel Blahušiak nebojí. „Z minulého předsednictví máme dobrý základ, na kterém můžeme nyní stavět a zasadit do něj specifika současné doby,“ dodává.

Samotná komunikace, byť si to mnozí mohou myslet, není o tom přesvědčit lidi o správnosti toho či onoho, upozorňuje ředitel Blahušiak „Naše práce není o tom lidem říkat, co je správně, ale dát jim dostatek informací, aby si lidé byli schopni ten obrázek udělat sami“.

Sám ale přiznává, že komunikace – obzvláště o evropských tématech – není ani zdaleka bez překážek. Jednou z nich je jednoznačně nízké povědomí o EU „Mnoho občanů ještě vnímá Evropskou unii jako něco cizího. Nechápe ji jako jakési rozšíření naší vnitřní politiky.“ To bude podle ředitele Blahušiaka zároveň jednou z největších výzev komunikace českého předsednictví v Radě EU. „Bude nezbytné lidem vysvětlit, že Evropa jsme i my. Není to něco, co je od nás odtržené, ale je to součást naší identity.“

V tomto duchu se ponese komunikace nejen samotného předsednictví, ale i evropských témat v budoucnu. „Cílem je komunikovat se všemi, aby každý měl jednoduchý přístup k informacím a žádná skupina obyvatel nebyla vyloučena“, na závěr dodává ředitel Blahušiak.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek