Druhý panel Konference o budoucnosti Evropy

05.10.2021
Konference o budoucnosti Evropy

Během 24. a 26. září se uskutečnila druhá panelová diskuze Konference o budoucnosti Evropy ve Štrasburku.

Konference o budoucnosti Evropy je v plném proudu. I během druhého panelu se ve Štrasburku v Evropském parlamentu potkalo na 200 vybraných občanů EU tak, aby reprezentovali diverzitu EU, tudíž byl dán akcent na rozdílnou národnost a věk participantů. Tentokrát se druhý panel zabýval otázkami týkajících se demokracie, hodnot, bezpečnosti a práv EU. Občané se podělili o své názory, jak posílit demokracii v EU. Mezi návrhy které zazněly, patří například zapojení voličů skrze lepší informovanost o evropských volbách, dále přiblížit instituce EU blíže k občanům a posílit jejich relevantnost.

Debata se věnovala i otázkám, jak demokracii ochránit před negativními vlivy a zásahy zvenčí. Účastníci stejně jako při prvním panelu byli rozděleni do menších workshopů, ve kterých diskutovali jednotlivá témata jako například jak přiblížit EU občanům, anebo jak dosáhnout cíle kdy členské státy budou respektovat zásady právního státu. Mezi tématy rezonovala i rovnost a posílení role žen ve společnosti a jejich zapojení do více odvětví, kde zatím převažovala spíše mužská část populace, jednou z takových odvětví je například politika. Předložené návrhy pak pomohou zformulovat doporučení Konference na jaře 2022.

Účastníci druhého panelu vybrali pět témat, jimiž se budou zabývat i nadále. Mezi tato témata patří; zajištětní práv a nediskriminace, ochrana demokracie a právního státu, reforma EU, budování evropské identity, posílení účasti občanů. Jako podtéma v těchto oblastech nebude vynecháno ani vzdělávání, mediální vzdělanost, lidská práva včetně ochrany soukromí, začlenění osob se zdravotním postižením řízení migrace a rovnost pohlaví.

Další zasedání druhého panelu proběhne online ve dnech 12. až 14. listopadu.
Více zde: https://futureu.europa.eu/assemblies/citizens-panels/f/299/

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek