Štrasburk hostil druhé plenární zasedání Konference o budoucnosti Evropy


Petr Pospíšil, Euroskop, Evropský parlament, 25.10.2021

V sobotu 23. října se v prostorách Evropského parlamentu ve Štrasburku uskutečnilo v pořadí druhé plenární zasedání. V lavicích usedlo osm desítek zástupců tzv. občanských panelů, kteří diskutovali o tom, jakým způsobem by se měla Evropská unie a její instituce reformovat.

Plenární zasedání Konference o budoucnosti Evropy má za cíl vytvořit společnou platformu, na níž se za účelem společné spolupráce potkají aktivní evropští občané a političtí představitelé. Evropský parlament je na plenární schůzi reprezentován 108 zástupci, Radu zastupuje 54 představitelů a Komisi tři členové.

Zastoupení na plenárním zasedání měli občané i mladí

Účastníci plenární schůze z řad občanů EU čítají taktéž 108 osob. Osmdesát z nich se rekrutuje z evropských občanských panelů, 27 z národních občanských panelů a plenárního zasedání se rovněž zúčastnila předsedkyně Evropského fóra mládeže.

Členka Evropské komise Dubravka Šuicová spatřuje ve společném fóru, na němž společně jednají politici a občané, historický moment: „Přivedení občanů do centra tvorby evropské politiky posílí naše zastupitelské demokracie a my se vydáme vstříc naší společné budoucnosti,“ uvedla.

Návrhy se shromažďují na virtuální digitální platformě

Plenární zasedání konference je pouze pomyslný vrcholek ledovce. Po celé Evropě se v rámci konference konají akce s občany. Uskutečnilo se jich již 3180 a zúčastnilo se jich více než 140 tisíc Evropanů. Centrálním místem, na kterém se shromažďují návrhy, je vícejazyčná digitální platforma. Do té se od jejího spuštění zapojilo více než 31 tisíc občanů, kteří přispěli téměř 15 tisíci komentáři a formulovali necelých devět tisíc podnětů.

Témata, zvolená pro diskuzi, jsou rozdelěna do čtyř tematických okruhů (panelů). První zahrnuje ekonomické a sociální aspekty, digitalizaci, vzdělávání a mládež. Druhý panel se zaměřuje na právní a hodnotové aspekty a bezpečnost. Třetí panel řeší zdravotnictví a environmentální aspekty. A poslední, čtvrtý panel se věnuje pozici EU ve světě a problematice migrace.

Další plenární zasedání bude v prosinci

Další plenární zasedání konference se bude konat 17.-18. prosince. „Nyní musí plenární zasedání nalézt odpovědi na položené otázky a představit společnou vizi budoucnosti Evropy a konkrétní návrhy na reformu EU,“ řekl europoslanec Guy Verhofstadt.

Více o konferenci o budoucnosti Evropy, včetně informací o regionálních debatách pořádaných v České republice, naleznete v této sekci na webu Euroskopu.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek