Dnešní okénko adventního kalendáře: Tipy na vánoční bruslení

21.12.2021
Euroskop

K Vánocům a adventnímu času v evropských metropolích neodmyslitelně patří bruslení. Kam si můžete za doprovodu koled a aromatu svařeného vína přijít zabruslit?

Bruslení na ledu představuje evropský vynález a tradici, jejíž vznik se datuje do doby vzdálené více než čtyři tisíce let v jižním Finsku. Bruslení mělo usnadnit pohyb na ledovém povrchu. Brusle do podoby, která se přibližuje současné, zdokonalili Holanďani ve 13. a 14. století. V současné době se nejoblíbenější a nejproslulejší ledové plochy v Evropě nacházejí před vídeňskou radnicí, ve Štrasburku či v Paříži u Hotel de Ville. Nezapomenutelný zážitek skýtá rovněž bruslení na švýcarském jezeře Jura či v britské metropoli u Tower of London. Více viz zde.

Kde si můžete zabruslit v českém hlavním městě? V centru Prahy jsou v provozu veřejná kluziště Na Františku, na Ovocném trhu či v parku Grébovka. Na Smetanově nábřeží je k dispozici kluziště Čapadlo a zabruslit si můžete zajít i v Riegrových sadech, pod žižkovskou věží či na Letné. Několik veřejných kluzišť lze nalézt i v širším centru Prahy, na Smíchově nebo na Vypichu. Kluziště během prosince vyrostla i u některých pražských obchodních center – na Chodově, Pankráci a Černém Mostě. Kompletní přehled včetně provozní doby pražských veřejných kluzišť zde.

Veřejné bruslení v adventním čase se ovšem rozhodně neomezuje pouze na Prahu. Zabruslit si za zvuku koled pod širým nebem můžete ve většině krajských městech. Například v Brně se bruslí na Moravském náměstí či za Lužánkami, v Ostravě na Masarykově náměstí a v Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. u Samsonovy kašny. Bruslí se též na pardubickém závodišti, dále na Masarykově náměstí v Jihlavě a na Dolním náměstí v Olomouci.

Tak obujte brusle a pojďte si vychutnat pravou vánoční atmosféru!

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek