Načítám Akce

« Všechny Akce

  • akce již proběhla.

Transformace Moravskoslezska pro 21. století

14. června, 2021 | 19:00 - 20:30

Moravskoslezský kraj čeká velký přísun finančních prostředků a má jedinečnou šanci vydat se novým směrem a učinit z tohoto regionu lepší místo pro život. Jsou Vám záměry transformace srozumitelné? Co můžeme očekávat?

Právě v tomto období se schvalují na úrovni Evropské komise a státu kroky, které zásadně ovlivní celé Česko, ale zejména Moravskoslezsko. Jedná se zejména o dva programy. V médiích hodně diskutovaný Plán obnovy (Next Generation EU, NGEU), který má členským státům EU pomoci řešit hospodářské a sociální dopady pandemie koronaviru a zajistit, aby ekonomiky uskutečnily ekologickou a digitální transformaci a staly se udržitelnějšími. Druhým je transformační fond (Fond spravedlivé transformace) zaměřený na řešení dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech (tzv. uhelné regiony). Cílem je zejména zajistit dostatek pracovních míst pro pracovníky, kteří odcházejí z uhelného průmyslu i zlepšení životního prostředí.
Co z toho plyne pro Česko a jak konkrétně se programy dotknou našeho regionu? Jak se na programy dívají naši hosté? Jaké příležitosti a jaká rizika v něm vidí? Je náš region připraven, aby byla tato výzva a příležitost využita a ne promarněna? Umí náš region vynaložit prostředky hospodárně, efektivně a účinně? Pocítí obyvatelé regionu konkrétní dopady plánovaných miliard a co mohou očekávat? A daří se předávat potřebné informace dotčeným?

Našimi hosty budou:

  • Petr Votoupal, Evropská komise, Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku
  • Petr Zahradník, ekonom České spořitelny, člen Národní investiční rady, ekonomický expert Evropského hospodářského a sociálního výboru, Brusel
  • Zdeněk Karásek, zmocněnec hejtmana MS kraje pro RESTART a uhelné regiony v transformaci
  • Petr Birklen, MSID a šéf projektu POHO 2030

Debatu moderuje Daniel Konczyna, expert pro strategické plánování a EU fondy, BeePartner.

Akci lze navštívit prezečně (podmínky viz událost) nebo sledovat online na facebooku či YouTube kanále Centrum Pant MEDIA.
Realizuje Europe Direct Ostrava s Centrum PANT ve spolupráci s Eurocentrum Ostrava a POHO 2030.

Podrobnosti

Datum:
14. června, 2021
Čas:
19:00 - 20:30
Rubrika Akce:

Místo konání

Pravidla fakturování ve směrnici o DPH