Z grilování se stal tvrdý politický boj


Marie Bydžovská, Euroskop, 6.10. 2014

Při posledních grilováních před pěti a deseti lety si europoslanci vyžádali změnu ve složení komise. Zdá se, že to bude stejné i tentokrát.

„Situace je velmi zmatená,“ řekl pro deník Financial Times jeden z europoslanců. Na dotaz, zda můžeme očekávat výraznější přeskupení portfolií, odvětil, že se jedná o „jednu z možností, které jsou na stole“.

Diplomaté zapojeni do jednání tvrdí, že předseda komise Jean-Claude Juncker je nakloněn tomu, aby se mezi sebou vypořádali političtí lídři Evropského parlamentu, a do debaty o možném přerozdělení agend se nechce zapojovat, dokud slyšení kandidátů neskončí.

Co si myslí čeští europoslanci? Anketa Euroskopu

Výběr z výroků Věry Jourové při grilování

Boj pravice a levice

Zatím poslední se dostal do problémů francouzský socialistický kandidát Pierre Moscovici, bývalý ministr financí, jenž by měl mít v Bruselu na starost ekonomické a finanční záležitosti. Tvrdě na něj zaútočili europoslanci z lidovecké a liberální frakce. „Nikdo si nemůže v dobré víře představit, že byste dostal stejný post, v kterém jste již ve Francii zklamal,“ řekl Alain Lamassoure, lídr francouzské lidovecké delegace.

Socialističtí europoslanci naopak vyzdvihli jeho výkon jako nadprůměrný a podle slov mluvčí frakce Elisy Ferreiry by byl „vynikající komisař“.

Podle deníku Financial Times se v Evropském parlamentu odehrává politický boj mezi pravicí a levicí. Ve středu měli středolevicoví europoslanci výhrady vůči třem kandidátům Evropské lidové strany (EPP). Podle deníku se členové největší pravicové frakce nechali slyšet, že pokud neprojde některý z kandidátů jejich politických barev, zablokují Moscoviciho.

Strach z odchodu Británie

Diplomaté, kteří se účastní zákulisních jednání řekli v pátek pro Financial Times, že Moscovici spolu s Jonathanem Hillem, designovaným komisařem pro finanční služby z frakce Evropských konzervativců a reformistů a Miguelem Ariasem Cañetem, jenž má mít na starost energetiku a klima, z lidovecké skupiny jsou v současnosti „rukojmí“ politického soupeření, které se protáhne do příštího týdne.

Londýn již dal najevo, že není ochoten uznat změnu portfolia či odstoupení svého kandidáta. Lord Hill byl však již předvolán na úterý k opakování slyšení před europoslanci, což je dosud bezprecedentní krok. Pokud bude odmítnut, může to mít závažné následky. Británie by se mohla posunout blíže k rozhodnutí odejít z Unie.

Tři kandidáti dostali za úkol dodat písemně odpovědi na dodatečné otázky europoslanců. Vedle české kandidátky Věry Jourové je mají dodat Pierre Moscovici a maďarský kandidát Tibor Navracsics – designovaný komisař pro zdělání, kulturu, mládež a občanství.

Příměří mezi eurofederalisty nevydrželo

Podle Financial Times ačkoliv každý z kandidátů, který čelí potížím, má slabá místa, je pětice politiků, kteří zatím nemají jisté, zda u europoslanců obstojí, „obětí selhání politického příměří“. Lídři eurofederalistických frakcí – lidovců, socialistů a liberálů, uzavřeli dohodu o neútočení, jež však minulý týden padla. Jako jeden z důvodů udává britský list snahu silných osobností v parlamentních výborech ukázat, že nejsou vázáni předjednanými dohodami.

Radikálním řešením nastalé situace by bylo, kdyby předseda Komise Jean-Claude Juncker přerozdělil portfolia, například vyměnil agendu Jonathana Hilla a Miguele Ariase Cañete. Mnohem pravděpodobnějším východiskem je podle FT mírná úprava agend jednotlivých komisařů. Maďarský kandidát by mohl přijít o oblast občanství, španělský o klimatickou politiku a britský nominant o vytváření bankovní unie.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality