Spotřebitelé v únoru 2014

08.03.2014
Euroskop

Evropský parlament formálně schválil tabákovou směrnici

Evropský parlament formálně schválil tabákovou směrnici

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků

(KOM (2012)788)

EP na svém plenárním zasedání 26. 2. 2014 schválil (poměrem 514:66:58) návrh tabákové směrnice. Revize směrnice upravuje výrobu, obchodní podmínky a prodej tabákových a souvisejících výrobků v EU.

Pozadí

V současnosti je v platnosti směrnice č. 2001/37. Podle odpovědného komisaře Tonia Borga „čísla mluví sama za sebe: tabák zabíjí 50 % svých uživatelů – 700 tis. lidí v EU ročně – a je vysoce návykový. 70 % kuřáků začíná kouřit před dosažením 18 let a 94 % před dosažením 25 let. (…) Spotřebitelé nesmí být obelháváni: tabákové výrobky by měly vypadat a chutnat jako tabákové výrobky“. Jinak řečeno, trh s tabákovými výrobky se podle Komise za posledních 11 let, které uplynuly od přijetí zmíněné normy, výrazně proměnil, a proto je třeba její revize (aby se za 5 let platnosti nové normy snížil počet kuřáků v EU alespoň o 10 mil., tj. o 2 %, což by mělo pro členské státy údajně znamenat čisté příjmy ve výši 4 mld. € ročně). Krom toho na mezinárodní úrovni EU a její členské státy ratifikovaly rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku, která vstoupila v platnost v únoru 2005. V důsledku toho se podle Komise stala „některá stávající ustanovení“ směrnice zastaralými.

Komise předložením návrhu v prosinci 2012 (více v příspěvku „Komise navrhla zpřísnění směrnice o tabákových výrobcích“, Spotřebitelé v prosinci 2012) reagovala nejen na výzvy EP a Rady, ale i na vlastní zprávy o uplatňování stávající směrnice z roku 2007 a 2009. Do veřejné konzultace, která uveřejnění návrhu předcházela, bylo zasláno přes 85 tis. příspěvků (sic!). V říjnu 2012 v souvislosti s přípravami návrhu rezignoval odpovědný komisař John Dalli, jenž měl údajně skrze maltského prostředníka slíbit, že text ovlivní ve prospěch švédského výrobce tabáku snus.

V březnu 2013 bylo konstatováno, že návrh je v souladu s principem subsidiarity, Rada se jím poprvé meritorně zabývala v květnu 2013 – jednala o případných negativních dopadech textu na oblast zemědělství (více v příspěvku „Rada se věnovala dílčím otázkám reformy SZP a návrhu směrnice týkající se tabákových výrobků“, Zemědělství a rybolov v květnu 2013). Tzv. obecný přístup k textu přijala v červnu 2013 (více v příspěvku „Rada přijala postoj k revizi směrnice o tabákových výrobcích“, Spotřebitelé v červnu 2013).

V EP se k návrhu před odpovědným výborem ENVI vyjádřily výbory INTA, ITRE, IMCO, AGRI a JURI a obecně platí, že se v žádném z ohledů nepřiklonily k tak restriktivnímu řešení jako nakonec ENVI (více v příspěvku „ENVI se vyjádřil k revizi směrnice o tabákových výrobcích“, Spotřebitelé v červenci 2013), plénum EP o něm hlasovalo v říjnu 2013 (více v příspěvku „EP nakonec zmírnil regulaci výroby a prodeje tabákových výrobků“, Spotřebitelé v červenci 2013).

Zástupci Rady (za nesouhlasu Polska) a EP dospěli ke kompromisu 18. 12. 2013. Nakonec nepodpořili tak zásadní zpřísnění normy, jak původně požadovala Komise a výbor ENVI, přesto se regulace výroby a prodeje tabákových výrobků se zpřísní, v zásadě v souladu s pozicí pléna EP z října 2013 (více v příspěvku „Regulace výroby a prodeje tabákových výrobků se zpřísní, Rada a EP dospěly ke kompromisu“, Spotřebitelé prosinci 2013).

Klíčové a sporné body

Hlavní cílem revize je překonat překážky v již harmonizovaných oblastech. Směrnice zahrnuje také výrobky, které současný platný právní akt neupravuje a zajišťuje, aby na trh nebyly uváděny výrobky, jež nejsou v souladu se směrnicí.

Plánovaná revize omezuje prodej cigaret s příchutěmi, které jsou dle výzkumů i Komise pro mládež více lákavé. O cigarety s mentolovou příchutí se vedl dlouhý boj s výsledkem, že zákaz bude platit až od roku 2020. Původní návrh plánoval, že zdravotní varování budou pokrývat 75 % předního i zadního obalu krabičky, ale dohoda mezi EP a Radou, kterou poté potvrdil i Parlament, počítá s varováním, které bude pokrývat 65 % přední i zadní strany krabičky společně s varovnými obrázky. Jako minimální počet cigaret navrhuje směrnice 20 kusů a to z důvodu vyšší ceny, kterou by si měly děti méně dovolit.

Předpokládaný další vývoj

Aby mohla revize vejít v platnost, musí ji ještě formálně schválit Rada, což je na programu dne 14. 3. 2014. Pravidla vycházející ze směrnice by pravděpodobně měla vejít v platnost v roce 2016.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality