Převratný projekt. Web zveřejnil tajemství daňových rájů


Marie Bydžovská, Euroskop, 4.4.2013

Mezinárodní konsorcium investigativních žurnalistů (ICIJ) zveřejnilo projekt, který odhaluje rozsáhlou síť daňových úniků. Svým rozsahem si nashromážděná data nezadají ani s proslavenou stránkou Wikileaks.

Daňové úniky jsou součástí celosvětové ekonomiky v každé době. Za hospodářské krize však vzbuzují ještě větší hněv poctivých plátců daní než v hospodářsky klidných dobách. Odborné analýzy navíc ukazují, že za problémy některých států, které se dostaly v posledních letech do úzkých, stojí vyhýbání se placení odvodů státu některými občany.

Řecké autority o tom vědí své, přesto jejich boj proti daňovým únikům nese jen chabé výsledky. Na druhé straně Kypr postavil svůj finanční model na pověsti daňového ráje, peníze nejen ruských boháčů jej ale před krachem nezachránily. Naopak ostatní členové eurozóny byli v otázce pomoci daňovému ráji mnohem méně ochotní než v případech jiných států v potížích.

Přes 20 bilionů v daňových rájích

Jak ukázala práce 86 novinářů ze 46 zemí, Kypr je jen kapkou v moři obrovské sítě daňových rájů. Podle studie britské neziskové organizace Tax Justice Network jen v roce 2012 směřovalo do těchto destinací 21 až 32 bilionů dolarů. Nicméně není možné přesně určit objem těchto financí. Vedle Kypru je v EU toto nálepkou označováno Lucembursko, Irsko, Nizozemí a některá zámořská území Velké Británie.

Projekt ICIJ si vzal za cíl, tento systém učinit transparentnějším a poukázat na nejflagrantnější případy vyhýbání se placení peněz státu. Obrovská virtuální databáze obsahuje informace o 120 tisících offshorových společnostech a 130 tisících osob, které své peníze zaparkovali v některém z daňových rájů. Skrývá se mezi nimi pestrá směsice lidí, od celebrit, politiků, obchodníků se zbraněmi až po nejrůznější finanční inženýry.

Nashromážděné dokumenty pokrývají období 30 let a vrhají světlo na dříve neznámé finanční transfery, obchodní transakce velkých koncernů a aktivity soukromých osob. Celkové množství dat (260 GB) je 160krát větší než složka dokumentů zveřejněných prostřednictvím Wikileaks.

Ve Francii již propukla aféra

Data budou postupně zpřístupňována veřejnosti, již nyní ale způsobily na některých místech pozdvižení. Nejvýrazněji zasáhly zveřejněné informace do francouzské politiky. Před několika dny odstoupil ministr pro rozpočet Jérôme Cahuzac, protože musel přiznat, že lhal prezidentovi, parlamentu i veřejnosti ohledně svého offshorového účtu. Sám přitom vedl kampaň proti daňovým únikům. Dvě společnosti na Kajmanských ostrovech vlastnil i Jean-Jacques Augier, pokladník volební kampaně prezidenta Hollanda.

Server potvrdil i dlouhodobé tápání řeckých úřadů co se týče boje proti daňovým podvodům. Ze 107 řeckých firem v daňových rájích, byly pouze 4 nahlášeny na řeckých úřadech. Řecké ministerstvo financí se podle deníku Süddeutsche Zeitung bude zjištěnými údaji dále zabývat.

Na projektu se podílí prestižní média jako německý Süddeutsche Zeitung, francouzský Le Monde, britské BBC a Guardian nebo americký Washington Post. O českých firmách sice zatím žádné informace nezveřejnil, možná se tak stane v nejbližších dnech.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality