Jourová při grilování uspěla. Schválily ji 4 výbory


Marie Bydžovská, Euroskop, 7. 10. 2014

Všechny čtyři zainteresované výbory Evropského parlamentu souhlasí s působením české zástupkyně Věry Jourové ve funkci evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví. ČTK to sdělily zdroje informované o dnešní schůzce zástupců příslušných výboru, kteří o kandidatuře Jourové jednali.

Už před odpolední schůzkou bylo jasné, že dva výbory s působením české kandidátky v komisi Jeana-Claudea Junckera nemají problém: podporu Jourové deklarovaly výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a právní výbor. Naopak z výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci zaznívala také možnost, že by se kandidátka měla s europoslanci ještě jednou sejít.

Co si myslí čeští europoslanci? Anketa Euroskopu


Výběr z výroků Věry Jourové při grilování

Jourová poslance ze čtyř výborů oslovila při tříhodinovém slyšení minulou středu. Kromě tří už zmíněných to byl také výbor pro práva žen. Série 45 otázek a odpovědí ale europoslancům ke konečnému rozhodnutí nestačila a tak musela česká kandidátka do neděle vypracovat ještě písemné odpovědi na dodatečných 32 dotazů.

Jourová podpořila zavedení žalobce EU i kvót pro ženy

V nich například podpořila zřízení úřadu evropského žalobce do roku 2016. Ten by se zabýval zneužíváním evropských peněz. Proti jeho ustavení protestuje v europarlamentu například konzervativní frakce ECR. Podle Jourové má ale zamýšlená instituce zásadní význam pro vyšetřování podvodů.

V jiné z odpovědí česká kandidátka zopakovala svůj záměr co nejdříve zajistit přijetí směrnice o rovném zastoupení mužů a žen ve správních radách velkých firem. Hodlá prý proto vyjednávat s členskými zeměmi, které nyní návrh blokují. „Jsem optimistická v tom, že některé státy mohou být přesvědčeny, aby svou pozici změnily a to přinese do jednání nový impuls,“ míní Jourová.

Jiná z otázek se týkala vyjednávání se Spojenými státy o ochraně dat evropských občanů. Projektem pro celou komisi je podle Jourové rychlé přijetí evropské reformy ochrany dat, rychlé dokončení dohody s USA a úspěšné změny nyní platných pravidel „bezpečného přístavu“, podle nichž se teď americké firmy dobrovolně zavazují k určitým standardům nakládání s těmito daty.

Nad Junckerovým týmem visí otazníky

Europarlament nemůže jednotlivé komisaře měnit, schvaluje však komisi jako celek. V případě Junckerova týmu by měl hlasovat na konci října tak, aby se nová komise mohla ujmout práce od listopadu.

Avšak s odpovědmi některých kandidátů nebyli europoslanci spokojeni. Slyšení si zopakuje Brit Jonathan Hill, písemné doplnění museli odevzdat také Pierre Moscovici z Francie či Maďar Tibor Navracsics. U něj už dal příslušný výbor pro kulturu najevo, že by neměl zastávat celé navržené portfolio. Také slovinská kandidátka na místopředsedkyni komise Alenka Bratušeková při pondělním slyšení europoslance zklamala.

Z grilování se stal tvrdý politický boj

Je tedy možné, že předseda Komise Jean-Claude Juncker bude muset ve svém týmu provést změny. Komise bude potřebovat podporu dvou největších evropských politických uskupení, tedy lidovců i socialistů. Především na jejich dohodě v europarlamentu tak bude záležet, který kandidát na komisaře ve slyšeních uspěl a který nikoli.

Závěrečné formální stanovisko by měl Evropský parlament zveřejnit zřejmě až ve čtvrtek a je možné, že do poslední chvíle budou parlamentní politické frakce tvrdě vyjednávat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality